Výživa po transplantácii krvotvorných buniek a pri imunosupresii – nízkomikrobiálna strava

Zásady nízkomikrobiálnej stravy

Nízkomikrobiálna strava je lekárom indikovaná predpísaná pre pacientov s onkologickým ochorením počas a po chemoterapii a rádioterapii a pacientov po transplantácii krvotvorných buniek. Pacienti so zníženou imunitou majú vysoké riziko vzniku infekcie. Vyvážená a na živiny bohatá strava je v tomto období dôležitou súčasťou starostlivosti o pacienta a pomáha pri regenerácii organizmu. Je potrebné si uvedomiť, že potrava môže byť kontaminovaná rôznymi mikroorganizmami – baktériami (napr. E. coli, Salmonela enteritidis, Listeria monocytogenes, Campylobacter…) alebo ich toxínmi (napr. stafylokokový enterotoxín a i.), vírusmi (norovírusy…), plesňami (Aspergillus spp), kvasinkami (Sacharomyces a i.) či parazitmi (napr. Toxoplasma gondii a i). Nachádzajú sa nielen v samotných surovinách, prípadne jedle samotnom, ale môžu byť do potravy prenesené počas prípravy. Mnohé potraviny obsahujú malé množstvo mikroorganizmov (baktérií, plesní), ktoré sú zvyčajne neškodné pre zdravých ľudí, ale pre pacientov so zníženou imunitou môžu byť veľmi nebezpečné.  

Odporúčame dodržiavať tieto opatrenia i pred nástupom na Transplantačnú jednotku kostnej drene:

Strava pacientov by mala byť vyvážená, ľahko stráviteľná, s dostatkom živín a stavebných látok potrebných na obnovu a posilnenie organizmu po liečbe.

CHUDNÚCI PACIENTI A VÝŽIVA NA POPÍJANIE

Pacienti, ktorí  máte nežiaduci úbytok telesnej hmotnosti, nechcene chudnete, veľmi vám môžu pomôcť Nutridrinky – prípravky výživy určenej na popíjanie proti chudnutiu, ktoré vám môže predpísať lekár.  Nutridrink je prípravok v vysokým obsahom energie a bielkovín v malom objeme, pomáha zvýšiť príjem energie, bielkovín a iných živín podľa konkrétneho druhu, ktorý vám nariadi užívať váš lekár. Tieto prípravky sú určené pre pacientov, u ktorých v dôsledku ochorenia došlo a dochádza k úbytku telesnej hmotnosti a u ktorých sa úpravou stravy  nedarí udržať dostatočný energetický príjem. Prípravok užívajte podľa pokynov lekára. Viac bližších info k Nutridrinkom /k výžive na popíjanie proti chudnutiu nájdete tu na našej stránke na priloženom linku: https://www.lpr.sk/vyziva-onkologickeho-pacienta/vyziva-na-popijanie-proti-nechcenemu-chudnutiu/

Pacienti po transplantácii majú často počas liečby zmenené vnímanie chutí. Jedlá, ktoré im predtým chutili, už nevyhľadávajú. Zameriavajú sa na intenzívne chute často nezdravých potravín (párky, klobásy, salámy atď). Odporúčame údeniny úplne vylúčiť z jedálnička!  Výnimku môže príp. mať iba kvalitná šunka – kvalitne zabalená vákuovo alebo v ochrannej atmosfére.

Pri dodržiavaní určitých odporúčaní je čerstvá domáca varená strava vhodnou diétou pre pacienta – ako napr. čerstvý vývar, zeleninová polievka, pečené alebo dusené mäso. U pacientov je po liečbe časté nechutenstvo a odmietanie potravy. Stravu iba ponúkajte, nenúťte, nútenie do jedla nie je správne a často má práve opačný efekt. Odporúčame vám príbuzným buďte podporní, motivační, k strave ich povzbudzujte. Spoločné stolovanie rodiny pomáha nielen v rozvoji apetítu, ale je časom na znovuvytváranie spoločných rodinných väzieb po dlhodobom odlúčení v nemocničnom prostredí a umožňuje tvorbu správnych stravovacích návykov. Postupne, ako sa celkový stav pacienta zlepšuje, zlepšuje sa i jeho chuť do jedla. Tráviaci trakt by sa mal zaťažovať postupne, na začiatku ľahko stráviteľnou stravou. Potraviny, ktoré môžu nafukovať (napr. strukoviny), pridávame až neskôr a postupne po malých dávkach podľa tolerancie pacienta a jeho stavu. Nevyhnutný je dostatočný pitný režim. Vyvarujte sa sladeným nápojom. Počas hospitalizácie bude strava pre pacienta pripravovaná v nemocničnej kuchyni, počas sterilného režimu sa sterilizuje na oddelení. 

ZHRNUTIE NEVHODNÝCH JEDÁL:

  • surové, nedostatočne prepečené alebo grilované mäso, sushi, údené ryby…
  • nedostatočne alebo vôbec tepelne neupravené vajcia a výrobky z nich 
  • Vyvarujte sa surovým vajciam aj potravinám, ktoré môžu obsahovať nedokonale spracované
    vajcia (šaláty, domáca aj priemyselne spracovaná majonéza…). Vyhýbajte sa aj krémovým zákuskom – krémy môžu obsahovať
    nedostatočne tepelne upravené vajcia.
  • nepasterizované mlieko, mliečne výrobky z nepasterizovaného mlieka, plesnivé syry. Vyhýbajte sa plesňovým syrom a nepasterizovanej bryndzi. Jogurty obohatené probiotickými kultúrami sa považujú za nevhodné a rizikové!
  •  PROBIOTIKÁ sú zakázané! Pre pacientov so zníženou imunitou predstavujú potenciálny zdroj infekcie!
  • listová zelenina a nešúpané ovocie, kvasená zelenina (kyslá kapusta, uhorky kvasáky)
  • surové klíčky
  • orechy, ktoré neprešli dôkladnou tepelnou úpravou
  • sušené ovocie, semienka, sypané műsli, ktoré neprešli tepelnou úpravou
  • sypané čaje, kakao, mak, ktoré neprešli dôkladnou tepelnou úpravou
  • nepasterizovaný med
  • údeniny (výnimku môže tvoriť iba  kvalitná balená šunka)
  • rafinované, priemyselne spracované tuky…
  • kopčeková alebo točená zmrzlina
  • majonéza

Po chemoterapii a transplantácii krvotvorných buniek  je odolnosť onko pacienta znížená z dvoch hlavných príčin: 
nízke množstvo bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciami (neutropénia),
– poškodenie steny čreva liečbou samotnou alebo jej komplikáciami (napr. choroba štepu proti hostiteľovi. Črevná stena slúži ako bariéra proti prieniku nebezpečných mikroorganizmov z potravy v čreve do krvi.

Dĺžka diétneho režimu je individuálna. Prispôsobuje sa klinickému stavu pacienta, jeho laboratórnym výsledkom a liečbe. V niektorých prípadoch sú potrebné i ďalšie obmedzenia podľa odporúčaní vášho ošetrujúceho lekára – napr. pri hnačkách, pri črevnej forme choroby štepu proti hostiteľovi, pri liečbe niektorými liekmi  a iných. Po autológnej transplantácii je potrebné dodržiavať diétne opatrenia približne 100 dní. Po alogénnej transplantácii je dĺžka trvania obmedzení pri nekomplikovanom priebehu približne 180 dní. Trvá vždy počas imunosupresívnej liečby (t. j. užívania liekov). O dĺžke trvania diétnych obmedzení vždy rozhoduje váš lekár.

UPOZORNENIE: Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematol. oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš aktuálny zdravotný stav.

Odporúčame:

1. Nepohybujte sa v mieste výskytu väčšieho množstva ľudí (kino, divadlo, nákupné centrá, MHD, a pod…).

2. Zabráňte kontaktu s chorými ľuďmi s infekčnými chorobami vo vašom okolí (nádcha, kašeľ,kýchanie, teplota, horúčka, hnačka a pod…prejavy chrípky či virózy).

3. Dbajte na dôkladné umývanie rúk (po návrate domov, po použití WC, pred jedlom, … ).

Nákup vhodných potravín

Výber vhodných potravín a surovín na varenie a ich transport sú ďalšími dôležitými krokmi
pri príprave kvalitnej nízkobakteriálnej stravy. Pri nakupovaní je nevyhnutné si všímať kvalitu
potravín a dátum spotreby! Jedlo z poškodených a nafúknutých obalov je veľmi rizikové. Nekupujte
ho, ani nechutnajte.

Pri nákupe mäsa dávajte pozor na čerstvosť. Použite vždy samostatnú tašku, čím zabránite
kontaminácii ostatného nákupu. Potraviny čo najrýchlejšie odložte do chladničky alebo
do mrazničky. Produkty označené „bio“ nezaručujú čistotu. „Bio“ je spôsob pestovania bez používania chemických prostriedkov, nie neprítomnosť možných škodlivých mikroorganizmov. Aj „bio“ produkty je potrebné takisto dôkladne poumývať ako bežne dostupnú zeleninu a ovocie.
Mrazené potraviny musia byť sypké. Porušením chladiaceho reťazca sa roztopia a vzniká možnosť
na množenie mikroorganizmov. Ak sú „vcelku”, nekupujte ich. Neboli dobre skladované.
Nenechávajte nákup v aute, počas letných horúcich dní zvážte použitie termoboxu. Zabránite
tak roztopeniu potravín a možnému množeniu nežiaducich mikroorganizmov.

Mäso a ryby 


Používajte chudé mäso (kuracie, morčacie, zajac, bravčová panenka alebo karé, teľacie chudé
mäso). Konzumujte ho len dôkladne uvarené alebo prepečené. Vyvarujte sa slabo alebo
stredne prepečenému mäsu, surovému mäsu (tatarák), sushi a iným pokrmom pripraveným
z čerstvého surového mäsa, tie vôbec nekonzumujte. Grilovanie nie je považované za dostatočnú prípravu mäsa, celý kus nemusí byť rovnako prepečený, hlavne pri kosti. Vyprážanie nie je zdravým spôsobom prípravy mäsa. Z jedálnička úplne vylúčte údeniny aj údené ryby (údený losos, údená makrela závináče, SUSHI a pod…)

NEVHODNÉ mäsové výrobky


Údeniny (salámy, klobásy, slaniny, párky a pod. ) patria medzi nevhodné potraviny. Často sú vyrábané z nekvalitných surovín a obsahujú karcinogénne látky. Žiaľ, párky sú obľúbeným jedlom po transplantácii u viacerých pacientov. Je potrebné si uvedomiť, že ide často o veľmi nekvalitné výrobky, ktoré prechádzajú procesom údenia. Ak sa konzumujú, je potrebné ich nielen zohriať, ale aj prevariť. Odporúčame údeniny úplne vylúčiť z jedálnička!  Výnimku môže mať len kvalitná šunka. Kupujte len výrobky zabalené vákuovo alebo v ochrannej atmosfére. Vyhýbajte sa výrobkom krájaným priamo v predajni a pultovému predaju.

Medzi veľmi rizikové rizikové patria aj zabíjačkové špeciality, nedostatočne tepelne upravené minútky, domáce údeniny a klobásy, výrobky zo sušeného mäsa, s plesňou na povrchu, fermentované mäsové výrobky, krájané mäsové výrobky, šunky a salámy vážené z pultového predaja a aj divina (pre riziko parazitárnych ochorení) – vôbec ich nepodávame, vylučujeme ich úplne z jedálnička.

Ryby

sú vhodnou súčasťou jedálnička min. 2x do týždňa, lebo obsahujú dôležité živiny a stopové prvky. Taktiež je dôležitá ich dôkladná príprava. Konzumujte ich len dôkladne uvarené alebo prepečené.

Menej vhodné sú konzervované ryby (tuniak, sardinky a pod.).

Nevhodné druhy rýb:

Údené ryby úplne vylučujeme z jedálnička. Sushi, marinované ryby (zavináče) a pod. patria medzi nepovolené – zakázané potraviny. 

Mlieko a mliečne výrobky


Pre pacientov so zníženou obranyschopnosťou organizmu je vhodné pasterizované mlieko (ev. mlieko ošetrené UHT -ultra-high temperature processing – mlieko zahriate na ultra vysokú teplotu na 1 – 2 sekundy) a výrobky z neho.

Je potrebné si uvedomiť, že aj niektoré mliečne produkty vyrábané z pasterizovaného mlieka (probiotické jogurty, plesnivé syry…) sú vo výrobnom procese obohacované o mikrobiálne kultúry. Pre zdravého človeka potravinárske plesne nepredstavujú riziko, ale pre pacienta so zníženou imunitou predstavujú možný zdroj infekcie!

Vyhýbajte sa plesňovým syrom a nepasterizovanej bryndzi! Nezaraďujte ich do jedálnička.


Vhodné sú mliečne výrobky bez živých kultúr a termizované mliečne výrobky. Vzhľadom na vysoký obsah cukrov v niektorých z týchto výrobkov ich častá konzumácia nie je vhodná.

Jogurty – bezpečnosť jogurtov je ešte zatiaľ predmetom diskusií. Odporúčame o vhodnosti jesť jogurty poradiť sa s vaším lekárom, skonzultujte to s ním. Jogurty vyrábané z pasterizovaného mlieka obsahujúce hoci len štartovacie baktérie mliečneho kvasenia  pri neutropénii, terapii liekmi, ktoré ovplyvňujú sekréciu žalúdočnej šťavy (napr. Helicid a iné), a pri črevnej forme choroby štepu proti hostiteľovi ich konzumáciu neodporúčame. Konzumáciu jogurtov preto vopred prekonzultujte s lekárom!

Jogurty obohatené probiotickými kultúrami sa považujú za nevhodné a rizikové!! Nezaraďujte ich do jedálnička.

Vhodné mliečne výrobky – syry tavené a tvrdé balené v alobale, resp. vakuovo balené, Cottage,
Ricotta, Philadelfia, Lučina,  Mozzarela, jogurty termizované, pasterizované.


UPOZORNENIE: Kopčeková alebo točená zmrzlina patrí medzi nevhodné,  rizikové a zakázané potraviny!

Nepasterizované mlieko a výrobky z neho sú považované za „zdravšie” a obsahujúce veľké množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré sa pasterizáciou, varom či procesom UHT zničia. POZOR ! Pre pacienta po transplantácii krvotvorných buniek sú nepasterizované mlieko a výrobky z neho však absolútne nevhodné a predstavujú veľké riziko možnej infekcie!!  (listerióza, kliešťová encefalitída, bovinná tuberkulóza, salmonelóza, enterotoxikóza a iné…) preto vôbec nepodávame nepasterizované mlieko a výrobky z neho! Vylučujeme ich z jedálnička.


Tvarohy, jogurtové cesto, srvátka v pečených koláčoch sú povolené. 

Vyhýbajte sa čerstvým krémovým zákuskom. Nekupujte zákusky, /ak ich predsa len kúpite tak len balené a len v prípade, ak si viete overiť zloženie a podmienky transportu! Odporúčame vôbec zákusky nekupovať! Radšej si doma upečte domáci koláč z povolených surovín.

Mliečne produkty po otvorení ihneď spotrebujte. Otvorené mlieko uchovávajte v chlade max. 24
hodín. Radšej kupujte menšie balenia, ktoré sa po otvorení rýchlo spotrebujú.

! PROBIOTIKÁ sú zakázané!!! Pre pacientov so zníženou imunitou predstavujú potenciálny zdroj infekcie!  Z jedálnička vylúčte probiotiká, probiotické jogurty, acidká, kefíry a pod. 

Vajcia

Konzumujte len na tvrdo uvarené vajcia alebo jedlá, v ktorých sú vajcia dôkladne tepelne
upravené. Odporúčané množstvo je 1 – 2 ks denne.

Nekupujte a nepoužívajte prasknuté ani inak poškodené vajcia. Vyvarujte sa surovým vajciam aj potravinám, ktoré môžu obsahovať nedokonale spracované vajcia (šaláty, domáca majonéza, priemyselne vyrobená majonéza…).

Vyhýbajte sa krémovým zákuskom – krémy môžu obsahovať nedostatočne tepelne upravené vajcia.

Ovocie a zelenina


Vyberajte čerstvú zeleninu a ovocie. Nekupujte poškodenú, nahnitú zeleninu a ovocie, ani s povlakom. Počas liečby uprednostňujte ovocie, ktoré sa dá šúpať – banány, jablká, broskyne, marhule atď. Umývajte zeleninu a ovocie pod tečúcou vodou – aj ovocie, ktoré bude ošúpané. Neumývajte ich prostriedkami na umývanie riadu, dezinfekčnými prostriedkami – zvyšky prostriedkov môžu ostať na ovocí a zelenine.
Zeleninu, ktorá má drsnú šupu (napr. zemiaky) alebo má na povrchu zeminu, najskôr očistite pod
tečúcou vodou žinkou. Listy šalátu, kapusty a inej listovej zeleniny dôkladne umyte každý zvlášť pod
tečúcou vodou. Odporúčame ich preliať horúcou vodou a následne ich ponoriť do studenej. Pri
ťažkej neutropénii sa čerstvej listovej zelenine, neošúpanému ovociu radšej vyhnite!

Nekupujte ovocné a zeleninové šaláty pripravené v predajni. Radšej si kúpte čerstvú zeleninu a ovocie a pripravte si ich doma sami. Jedzte ich len čerstvé.

Kupujte len pasterizované šťavy. Konzervovanú zeleninu (zaváranú) konzumujte max. 2x týždenne.

Pri kompótoch sa vždy uistite, že viečko dobre sedí, nie je vypuklé, zvnútra nemá povlak ani plesne.
Pri naberaní použite vždy čistú lyžicu, skladujte v chlade max. 72 hodín po otvorení.

Kvasená zelenina je nevhodná v surovom stave! (kyslá kapusta, kvasené uhorky, čalamáda – vôbec nepodávame, vylučujeme z jedálnička!).
Cibuľu a cesnak konzumujte len v tepelne upravenom jedle. Surové nie sú vhodné.

Mrazené ovocie/zelenina – neodporúčame konzumovať, je to rizikové. 


Surové klíčky nejedzte! – sójové, vojteškové, mungo klíčky… ani kúpené, ani vyklíčené doma.
Konzumovať ich možno až po dôkladnej tepelnej úprave, ale ani to nie je odporúčané, radšej sa im úplne vyhnite, vylúčte z jedálnička.

Strukoviny 

predstavujú hodnotný zdroj bielkovín. Keďže ich konzumácia spôsobuje často mnohým pacientom nafukovanie, zaraďujte ich do jedálnička postupne. Najskôr menšie porcie strukovín, ktoré
nafukujú menej, potom podľa tolerancie porcie zvyšujte (napr. červená šošovica nafukuje menej
ako hrášok). Konzumáciu odporúčame maximálne 2x do týždňa. Preferujte čerstvo uvarené.

Chlieb, pečivo

Dobre prepečené druhy chleba, pečiva, bagiet sú považované za bezpečné. Vzhľadom na stráviteľnosť odporúčame spočiatku biele pečivo, neskôr možno zaradiť aj celozrnné.
Prvou voľbou je doma upečený kváskový chlieb a pečivo, pri jeho nedostupnosti zabalené pečivo
a chlieb. Chlieb a pekárenské výrobky vystavené na pultoch predstavujú vyššie riziko kontaminácie
choroboplodnými zárodkami ako balené. Radšej kupujte balené pečivo a chlieb vcelku, krájané
pekárenské výrobky veľmi rýchlo podliehajú plesniam. Spotrebujte chlieb a pečivo čo najskôr, nenechávajte ich dlhšie v plastovom balení, radšej uchovávajte v kuchynskej utierke a chlebníku –
je to prevencia proti zapareniu a vzniku plesní.

Neuvarené/nepečené, t. j. surové pekárenské kvasnice vôbec nejedzte.

Taktiež sa vyvarujte nedopečeným pekárenským výrobkom! Tzv. „dopekance” (Fornetti, niekoľkokrát denne čerstvé pečivo dopekané priamo v predajniach potravín) vôbec nejedzte! ( je tam vysoké riziko že sú nedopečené – niekedy je v ich príprave skrátený odporúčaný čas pečenia a môžu byť nedopečené.

Ryžu (podobne ako cestoviny) – konzumujte len čerstvo uvarenú. Nezohrievať! Niektoré toxíny,
ktoré môžu byť prítomné v ryži, sa zohrievaním nezničia.

Kuskus nie je vhodná príloha, keďže sa pri príprave nevarí, vylúčte kuskus z jedálnička.

Tuky

Maslo a margaríny kupujte radšej v menšom balení. Po čase vzniká oxidáciou lipidov na povrchu masla, margarínu žltý povrch – pred použitím je potrebné ho zoškrabať.

Vhodné zdroje tukov sú čerstvé maslo, smotana (z pasterizovaného mlieka), kvalitné nerafinované rastlinné oleje – olivový, repkový, slnečnicový, ľanový, resp. malé množstvo bravčovej masti.

Margaríny používajte len v malom množstve (max. 2 kávové lyžičky).

Nepoužívajte kokosový olej.


Medzi nevhodné tuky patria rafinované, priemyselne spracované tuky a výrobky z nich
(palmový, palmo-jadrový tuk…).

UPOZORNENIE – Sušené ovocie a orechy, oriešky, semienka (ľanové, slnečnicové, tekvicové, sezamové a i.) sypané műsli, ovsené vločky (alternatívne špaldové, pohánkové, žitné vločky…) majú vysoké riziko
výskytu plesní. Ide o veľmi rizikové potraviny. ktoré treba úplne vylúčiť z jedálnička.
(Môžu sa však konzumovať pečené v domácom koláči).


Orechy, oriešky a mandle sú tiež často kontaminované plesňami. Radšej ich používajte až po dôkladnej
tepelnej úprave – napr. upečené v domácom koláči. ! Opečenie na panvici NIE JE dostatočné, spóry
vnútri orechov prežijú a môžu spôsobiť infekciu!!

Sypané čaje rovnako ako čaje predávané vo vrecúškach, kakao, mak a koreniny môžu byť kontaminované plesňami!  Ich konzumácia je bezpečná až po dôkladnej tepelnej príprave.
Pri príprave čaju odporúčame počas ťažkej neutropénie čaj vložiť do vriacej vody a pár minút
povariť. Podobne treba pripravovať aj kakao, ktoré je možné povariť v malom množstve vody
a potom doliať mliekom. Treba tiež zdôrazniť, že sypaný čaj, kakao či koreniny sa vždy naberajú
čistou a suchou lyžičkou.

Pochutiny

Z mikrobiologického hľadiska nie sú škodlivé slané tyčinky, slané praclíky, zemiakové lupienky, tortily,
no sú nezdravé! Konzumujte ich naozaj len výnimočne a v obmedzenom množstve (menej ako za hrsť) – nie na úkor plnohodnotnej stravy!


Džemy, želé, zaváraniny po otvorení skladujte v chladničke. Vždy ich naberajte čistou lyžicou.
Ak sa na povrchu vyskytne pleseň, nekonzumujte ich!, vyhoďte celý pohár. Nestačí odstrániť časť,
zárodky plesne sú prítomné v celom obsahu. Ak je viečko vypuklé, balenie hneď vyhoďte bez chutnania! 

Ocot, olej, kečup po otvorení uchovávajte výhradne v chladničke.

Majonéza nie je zdravá potravina, odporúčame úplne ju z jedálnička vylúčiť! Pri zníženej imunite je zakázaná a veľmi riziková!  Domáca majonéza s čerstvými žĺtkami je tiež zakázaná!, pretože vajcia môžu byť zdrojom infekcie.

Vhodné sladkosti sú domáce suchšie koláče, pečivo, pudingy (varené), pasterizované ochutené
mlieka. 

Med nepasterizovaný – U pacientov po transplantácii kmeňových buniek nepoužívať med minimálne počas imunosupresívnej liečby, u pacientov s kombinovaným imunodeficitom je nevhodný minimálne 9 mesiacov po transplantácii, nepasterizovaný med úplne vylučujeme z jedálnička – možnosť kontaminácie!!!

VODA

Dostatočný príjem tekutín je nevyhnutný. Pite vodu len zo zabezpečených zdrojov – hygienicky
overená voda je na Slovensku voda z kohútika z verejnej vodovodnej siete. Bezpečná voda
je i voda, ktorá prešla varom viac ako 1 minútu. Po prevarení by mala byť uschovaná v čistej
uzatvorenej nádobe v chladničke najviac 48 hodín (2 dni). Pri nedodržaní týchto podmienok je nutné
ju vyliať. Taktiež sa za bezpečnú považuje voda upravená reverznou osmózou, destiláciou alebo
filtrovaná cez filter s priemerom pórov 1 mikrón a menej. Balená kojenecká voda je bezpečná.


Za nebezpečnú vodu môžeme označiť vodu zo studne, z nekontrolovaných prameňov. Voda
zo studne môže byť kontaminovaná napr. pri stavebných prácach v okolí, pri plytkej studni,
suchu, pri veľkom množstve dobytka pasúceho sa v blízkosti studne, pri povodniach v danej
oblasti.

! UPOZORNENIE Domáce filtre vody neodstraňujú baktérie a vírusy z vody!!!

 

Príprava jedla a hygienické štandardy


Jedlo môže byť kontaminované potenciálne nebezpečnými mikroorganizmami počas prípravy, podávania i skladovania. Najdôležitejšou prevenciou je umývanie rúk. Pacienti aj členovia domácnosti by si mali dôkladne umývať ruky – pred jedlom, po jedle, po toalete, po chytaní domácich zvierat a vždy
pred prípravou jedla i počas nej (hlavne po práci so surovým mäsom a zeleninou). Ruky sa umývajú
pod tečúcou teplou vodou mydlom (minimálne 15 sekúnd). Po umytí si dôkladne vysušte ruky
do látkovej alebo papierovej utierky. Utierky je potrebné meniť denne, prať v práčke na 90 °C.
Na zabezpečenie hygienickej sterilnosti možno pridať ešte vyžehlenie. Špongie na umývanie riadu
môžu byť zdrojom bakteriálnej kontaminácie. Po použití ich nechajte vyschnúť. Vo vlhkom prostredí sa baktérie dobre množia. Je potrebné ich denne dezinfikovať. 

Niekoľko možností, ako udržať bezpečnú špongiu:

ponoriť na 5 min. do roztoku Sava alebo iného dezinfekčného prostriedku v mikrovlnnej rúre na 1 minútu pri vysokej teplote alebo ponechať s riadmi v umývačke riadu pri umývaní (použiť program s vysokou teplotou 70 °C)

Ďalšou možnosťou namiesto špongie je froté handrička. Po použití ju treba vypláchať, nechať uschnúť, denne vymieňať za čistú a prať pri vysokej teplote (vyvárať).

Používanie prírodných špongií (lufa, morské špongie) neodporúčame. Nie je ich možné udržiavať v dostatočnej čistote.

Odkvapkávače na riad, riady, príbory, otvárače na fľaše a konzervy poumývajte ihneď po použití.

Riady umývajte tekutým prostriedkom na umývanie riadu pod veľmi teplou vodou. V umývačke riadu používajte programy s vysokou teplotou (70 °C). Riad neutierajte, nechajte ho radšej uschnúť. V prípade utierania používajte vždy čistú utierku. Príbory preferujte celokovové a také, ktoré sa dajú dobre poumývať aj pri vysokej teplote. Pred otváraním konzervy dôkladne umyte jej veko.

Umývanie a dezinfekcia povrchov

Pracovné plochy, kde sa pripravuje jedlo (kuchynská linka, stôl), je potrebné udržiavať čisté.
Na dezinfekciu používajte rozriedené Savo alebo iný dezinfekčný prostriedok určený na plochy.
V kuchyni je potrebné zabrániť možnej kontaminácii jedla mikroorganizmami – napr.
na doske, kde sa krájalo mäso, nekrájajte iné potraviny (ovocie, zelenina, pekárenské výrobky).

Dosky na krájanie preferujte sklenené a plastové.
Drevené dosky nie je možné dostatočne vyčistiť. Používajte jednu dosku len na jeden druh potraviny – napr. len na spracovávanie mäsa, druhú na krájanie chleba a pečiva, tretiu na zeleninu atď. Po každom použití umyte horúcou vodou a saponátom, nechajte voľne uschnúť. Neutierajte. Prípadne ich umyte s ostatným riadom v umývačke riadu (ak to materiál, z ktorého sú vyrobené, umožňuje). Minimálne 1x do týždňa ich vydezinfikujte dezinfekčným roztokom. Poškodené dosky s prasklinami alebo zárezmi ihneď vymeňte pre riziko množenia baktérií.

Podobné pravidlá platia aj pre nože – používajte jeden nôž na mäso a mäsové výrobky, iný na chlieb.

Pri ochutnávaní jedla počas varenia používajte vždy čistú lyžičku na každé ochutnanie.

Chladnička a jedlo v nej

Ideálna teplota v chladničke je 0 – 4 °C. Chladničku 1x do týždňa poumývajte dezinfekčným roztokom.
Po uvarení dajte schladiť jedlo do chladničky a skladujte ho v uzavretej nádobe. Jedlo skladujte max. 72 hodín (3 dni), potom ho už nekonzumujte. Ak jedlo nespotrebujete do 2 – 3 dní, zmrazte ho.

Po rozmrazení jedlá už znovu nezmrazujte. Niektoré mikroorganizmy sa množia aj pri nízkych
teplotách, preto po rozmrazení jedlo vždy prevarte.

Kontrolujte pravidelne dátumy spotreby potravín. Potraviny skladujte tak, aby tie s kratšou spotrebou boli umiestnené vpredu. Znížite tak možnosť požitia potraviny po dátume spotreby. Jedlá po uplynutí dátumu spotreby nekonzumujte. Bez ochutnania ich vyhoďte.
Vyvarujte sa podozrivým jedlám – so zmenenou vôňou, farbou, povlakom alebo s vypuklým
obalom. Taktiež ich ihneď vyhoďte (bez chutnania!). Potraviny nechávajte mimo chladničky
len nevyhnutný čas.

Na ohrievanie jedla môžete použiť panvicu, rúru alebo mikrovlnnú rúru. Pri ohrievaní sa presvedčte, že je celé jedlo dôkladne prehriate. V chladných miestach môžu baktérie prežiť.
Nápomocný môže byť kuchynský teplomer. Mikrovlnnú rúru udržujte v čistote. Jedlo sa musí
v mikrovlnnej rúre krútiť. Počas zohrievania prikryte jedlo poklopom, aby ho prehriala para
minimálne 2 minúty a opakovane premiešajte.

Poznatky v oblasti nízkomikrobiálnej stravy sa u neutropenických pacientov vyvíjajú.

Pochybnosti o vhodnosti potravín konzultujte so svojím lekárom, on najlepšie pozná váš zdravotný stav.

Diétne obmedzenia pri ťažšej neutropénii – zhrnutie:   NEVHODNÉ potraviny: 

-Surové, neuvarené a neošúpané ovocie a zelenina (vrátane šalátov, kuskusu)
-Sušené ovocie bez tepelnej úpravy, potraviny obsahujúce müsli, sladkosti (hlavne voľne predajné, vážené), RAW tyčinky, RAW koláče a pod.

-Poškodené alebo prezreté ovocie a zelenina
-Nepasterizované, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies

-Čerstvé orechy, orechy v škrupine, orechy v mede

-Čerstvé bylinky, koreniny, čierne korenie, chilli

-Údený losos, údená makrela, údená treska (bez ďalšej tepelnej úpravy)

-Jogurty
-Probiotiká
-Voda z domácej studne, zo zásobníkov na vodu, voda z prameňa

-Ľad nevyrobený doma – napr. v reštaurácii, z výrobníku na ľad

-Zmrzlina do kornútka, z veľkých vaničiek, zmrzlina zo surových vajec

-Nepasterizovaný med a včelie plásty

-Veľké balenia potravín
-Pultový predaj potravín

Obmedzenia pre pacientov s ťažkou neutropéniou konzultujte vždy so svojím lekárom z onkohematologického oddelenia a postupujte vždy podľa jeho pokynov.

UPOZORNENIE: Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematol. oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš aktuálny zdravotný stav.

Pripájame aj LINKY na dve brožúrky – výživovú a transplantačnú brožúrku: 

http://www.ebmt.sk/vyzivova-brozura/

http://www.ebmt.sk/transplantacna-brozurka/

Odporúčame skonzultovať a poradiť sa s vaším lekárom – to je vždy to najdôležitejšie.