Nežiaduce účinky II – odporúčania výživy

 

Symptómy, ktoré často obmedzujú príjem stravy pri nádorovom ochorení:

Nechutenstvo  ( pocit včasnej sýtosti, absencia pocitu hladu), zmeny chutí, sucho v ústach (nedostatok tvorby slín) , bolesť v ústach, zvýšená citlivosť v dutine ústnej, zapálené sliznice, boľavé afty v ústach, ťažkosti pri prehĺtaní, nemožnosť prehĺtať, pocit nevoľnosti a pocit na vracanie, chronická nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha (po jedle, nadúvanie, porucha trávenia), hnačka, zápcha…

Anorexia – nechutenstvo  sa často združuje spája s príbuznými symptómami ako  včasnou sýtosťou,  poruchou vnímania chuti a  vôní a pod. a spoločne sa podieľajú na  poklese príjmu stravy, pacienti nechutenstvo neprezentujete len ako stratu chuti až odpor k jedlu, ale aj ako stratu potreby jesť, chýbanie pocitu hladu, pocit predčasnej sýtosti a pod. , pri týchto poruchách pacienti bežne obmedzujete práve jedlá s vysokým obsahom bielkovín  vrátane mäsa a potraviny s vyšším obsahom tuku,  čím sa mení nielen množstvo stravy ale aj jej zloženie, tieto poruchy môžu to byť tiché symptómy, na ktoré sa obvykle sami nesťažujete, môžu byť podhodnotené, často ich sami neviete ani od seba rozlíšiť, pritom sa včasná sýtosť a zmeny poruchy chutí od nechutenstva líšia a môžu tak vyžadovať aj inú liečbu.

/Za nechutenstvom môže byť ako jeho príčina aj úzkosť a depresia – sú to významné faktory, kde vám vie byť veľmi nápomocný psychológ. /

Pri nechutenstve treba zisťovať a sa vás treba aktívne pýtať, či jeho príčinou nie je prítomnosť bolesti? Ak áno, povedzte oznámte svojmu lekárovi, že máte bolesti, aby vám mohol predpísať lieky, ktoré vás bolesti zbavia, je naozaj veľmi dôležité, aby vám bolesť neuberala chuť k jedlu.

Porucha chuti sa zas veľmi často spája a združuje s ďalšími ústnymi symptómami ako je suchosť v ústach, nedostatok tvorby slín, zvýšená citlivosť slizníc dutiny ústnej, až bolesť v dutine ústnej,  ústna mukozitída zápal slizníc v dutine ústnej, boľavé afty, sťažené prehĺtanie až nemožnosť prehĺtať. Môžu vám spôsobiť znížený príjem stravy, stratu hmotnosti, rozvoj podvýživy, malnutrície,  zhoršenie kvality života, ich výskyt si vyžaduje liečbu od lekára aj  sú takmer vždy rizikom podvýživy, malnutrície a vyžadujú väčšiu nutričnú starostlivosť.

Gastrointestinálne symptómy sa spolu často združujú a vytvárajú skupiny  príznakov a spoločne sa podieľajú na poklese príjmu stravy, takže nie je jednoduché posudzovať vplyv jednotlivých symptómov samotných na vznik malnutrície – podvýživy. 

Pokiaľ tieto symptómy pretrvávajú a nie je možné ich zmierniť účinnou liečbou stávajú sa zásadnými faktormi znižujúcimi príjem živín. Terapeutické liečebné ovplyvnenie všetkých symptómov, ktoré narúšajú nutričný príjem je úlohou kvalitnej podpornej liečby a tiež podmienkou pre efekt nutričnej intervencie. 

O všetkých problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, informujte svojho ošetrujúceho lekára!

Odporúčania výživy pri nevoľnosti a vracaní

Nevoľnosť a zvracanie sa môže objaviť ako nežiaduce vedľajšie účinky liečby. Tieto problémy významným spôsobom ovplyvňujú stav výživy. Spravidla dochádza k zníženiu príjmu stravy, ktorého následkom je zhoršenie výživového stavu. V rámci tohto odporúčania sa vám budeme snažiť ponúknuť rady na podporu udržania príjmu bežnej stravy a tiež odporúčania na potlačenie vzniku alebo zmiernenie nevoľnosti a zvracania.

Jednou z dôležitých súčastí prevencie vzniku a liečby nevoľnosti a zvracanie je medikamentózna liečba – lieky. Neváhajte sa teda obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára v prípade, že sa u vás tieto príznaky objavujú. Predchádzanie nevoľnosti a zvracaniu je účinnejšie ako liečba rozvinutých príznakov. Nedostatočne liečená nevoľnosť a zvracanie zvyšujú riziko vzniku anticipačného ( ​​psychogénneho) zvracania. Ak vám lekár predpíše lieky, užívajte ich podľa jeho odporúčania. Niektoré lieky sú účinné v prípade, že sú používané dlhodobo. Iné je možné užiť krátkodobo. Najvhodnejšiu kombináciu liekov vám nastaví váš ošetrujúci lekár.

Jedzte častejšie malé porcie stravy, 6-8x denne, konzumácia veľkého množstva stravy naraz môže vyvolať nevoľnosť. Jedzte v pokoji, stravu dôkladne pohryzte. Pri konzumácii stravy môžete na rozptýlenie pozornosti sledovať televíziu, počúvať hudbu, čítať dobrú knihu. Po jedle odpočívajte v sede alebo v ľahu s vyvýšenou hlavou. Pred jedlom a po jedle si vyplachujte ústa (napr. vodou s citrónom). Pri liečbe chemoterapiou býva zostrené vnímanie aróm (vôňa, zápach) – vyvarujte sa použitia silného parfumu, stravu konzumujte v dobre vyvetranej miestnosti (výhodou je chladnejší priestor). V období nevoľností sa vyhýbajte konzumácii obľúbených jedál, aby ste si k nim nevypestovali negatívny vzťah. Ak trpíte rannými nevoľnosťami, majte po ruke vždy kúsok slaného pečiva (sucháre, slané netučné tyčinky – grissini, kukuričné ​​chrumky netučné, opečený biely toast, starší biely rožok). Noste voľné oblečenie, najmä nevhodný je príliš pevný opasok. Pomôcť vám môže tiež častejšie sprchovanie

Konzumujte stravu studenú alebo izbovej teploty – studená strava vydáva menej arómy.

Vyhýbajte sa výrazným vôňam (aromatické pokrmy – zrejúce syry, cesnak, cibuľa, karfiol, ryby a pod.).

Nejedzte príliš tučné, korenené, vyprážané pokrmy.

Medzi osvedčené jedlá, ktoré sú dobre znášané, patria zeleninový alebo mäsový bujón, varený jablkový kompót (vlažný alebo vychladený), varené vajcia, Lučina. Môžete vyskúšať cmúľať kocky ľadu, mrazené plátky ovocie (citrón, pomaranč, melón) alebo tvrdé cukríky.

Príjem tekutín: – pite dostatok tekutín, môžete vyskúšať pitie slamkou, lepšie bývajú znášané nápoje chladnejšie, nesýtené. Pokiaľ neznášate pitie samotnej vody, vyskúšajte riedené ovocné šťavy, sirupy, čaje (slabý čierny, mätový, šípkový), ovocné – zeleninové smoothie.

Odporúčanie pri zvracaní:

Pri opakovanom zvracaní prerušte príjem tekutín aj jedla na dobu nevyhnutne potrebnú – kým sa podarí zvracanie utlmiť. Po epizóde zvracania obnovujte príjem tekutín po lyžičkách (slabý čierny čaj, voda, bujón), množstvo tekutín postupne pridávajte, následne vyskúšajte zjesť malé množstvo suchého staršieho rožku, suchárov. 

Pri dlhšie trvajúcom zvracaní kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára – hrozí riziko dehydratácie a minerálového rozvratu.

VHODNÉ POTRAVINY 

Chudé kuracie, morčacie, králik, vajcia, polotučné jogurty a tvaroh, Eidam 30% tuku v sušine, tvarohové čerstvé syry.

Biele pečivo – rožky,  biely toastový chlieb, piškóty

Ovocie a zelenina podľa chuti (býva dobre znášané: jablká, banán, marhule, broskyne, nektárinky, (čerstvé, kompótové, pyré), mrkva, hlávkový a ľadový šalát, červená repa, cuketa, tekvica. 

Cestoviny, ryža, zemiaky

Nevhodné  jedlá sú tučné, mastné, sladké a korenené jedlá.

 

Odporúčania výživy pri suchosti v ústach 

Sucho v ústach u vás ako onko pacientov môže mať mnoho príčin. Vzniká ako vedľajší nežiaduci účinok liečby, predovšetkým pri ožarovaní v oblasti hlavy, krku, chemoterapiou, alebo vplyvom niektorých liekov.

Nedostatok slín vedie k zhoršeniu hygieny dutiny ústnej, vzniku zubného kazu, predovšetkým zhoršuje prehĺtanie, spôsobuje výrazné zníženie príjmu stravy.  Tento stav môže viesť ku chudnutiu, ktoré je pre vás nevýhodné, pretože môže nepriaznivo ovplyvniť liečbu. Dodržiavaním niektorých diétnych odporúčaní môžete znížiť svoje problémy a udržať dobrý stav výživy i v tomto období.

Odporúčania výživy pri suchosti v ústach a nedostatku tvorby slín:

žujte žuvačky bez cukru, zvyšujú tvorbu slín, pomáhajú udržiavať dobrú hygienu dutiny ústnej,

žutie jedla má podobný účinok ako žuvačka

cucajte tvrdé kyslé cukríky, alebo kocky ľadu – toto nie je vhodné pri zvýšenej citlivosti sliznice v dutine ústnej

dutinu ústnu zvlhčujte častým popíjaním malého množstva vody

jedzte pokrmy s mäsovými šťavami, omáčkami, aby ste uľahčili prehĺtanie. 

Vhodné je mäkké jedlo – kaše, pudingy, tvarohy, jogurty, kompóty, zmrzlina, banány sa ľahšie prehĺtajú ale nezvyšujú tvorbu slín 

jedlo zapíjajte tekutinami 

nejedzte suché jedlá, ani príliš korenené, ktoré vysúšajú sliznicu

kyslé jedlá zvyšujú tvorbu slín, ale nie sú vhodné u pac. s bolesťami v dutine ústnej 

mlieko a mliečne nápoje môžu byť lepšou náhradou slín než voda 

udržujte pery vlhké za pomocou mastí, balzamov, vazelíny 

udržujte správnu hygienu dutiny ústnej, čistite si zuby mäkkou kefkou na zuby, vyplachujte si ústa vhodnou ústnou vodou

nie sú vhodné ústne vody s alkoholom, lebo môžu vysušovať sliznice

lekár vám môže predpísať špeciálne náhrady slín (umelé sliny)  či tablety zvyšujúce tvorbu slín

k dispozícii sú farmaceutické prípravky výživy určené na pridanie do stravy do hotového pokrmu, alebo aj výživy na popíjanie, ktoré uľahčujú prehĺtanie /Nutridrinky  ( dajú sa zakúpiť v lekárni, alebo vám ich môže predpísať lekár, neváhajte sa s ním poradiť o tejto možnosti)

zaraďujte do jedálnička pokrmy, ktoré sú v vyšším obsahom energie, aby ste zabránili chudnutiu.  Vhodnými potravinami sú napr. mlieko, ovocné či mliečne nápoje acidko, kefír, kakao, tvarohy, jogurty, termixy,  syry smotanové, tvarohové, tavené, kompóty, pyré, kaše, detské výživy, pudingy a krémy, ( tvarohové, smotanové krémy, tvarohové dezerty)  omáčky, vajíčko na mäkko,  tuniak, džemy, medy, ovocné šťavy, džúsy a pod. 

využite tiež Nutridrinky výživu na pomalé chudnutie proti chudnutiu ( možno zakúpiť v lekárni, alebo vám môže predpísať lekár) 

Diétne odporúčania pri ožarovaní brucha:

Jedným z možných akútnych nežiaducich účinkov liečby žiarením na oblasť brucha a panvy je podráždenie sliznice čriev. Na základe odporúčania lekára je vhodné dodržiavať určité diétne obmedzenia. Tieto opatrenia slúžia ako prevencia aj liečba dôsledkov ožarovania, ktoré sa môžu prejaviť predovšetkým hnačkou a pocitmi na zvracanie. Cieľom diétneho odporúčania je zachovanie dobrého výživového (nutričného) stavu. Strava v tomto období nesmie zbytočne dráždiť sliznicu tráviaceho ústrojenstva, mala by byť nenadúvavá a ľahko stráviteľná. Dôležitý je výber vhodných potravín a postup pri príprave pokrmov.

Príprava pokrmov  – pokrmy spracovávajte varením, dusením aj pečením. Nevhodné je vyprážanie, grilovanie a používanie dráždivých korenie (korenie, chilli a pod.). Jedlo vždy veľmi dobre rozhryzte. Ak nemáte v poriadku chrup, stravu nakrájajte na malé kúsky, príp. nastrúhajte, mäso pomeľte. Pite dostatočné množstvo vhodných tekutín (neperlivé vody, bylinné a ovocné čaje).

Vhodné pokrmy:

Mäso – hovädzie, bravčové, morka, kura, králik, ryby, pečeň (pečeňová omáčka).

Mlieko a mliečne výrobky – tvaroh, biely jogurt, vanilkový jogurt, acidofilné mlieko, kefír, ovocný jogurt (bez zrniečok z ovocia).

Syry – tavené, tvarohové a tvrdé – lepšie bez príchute.

Vajcia – v ľahko stráviteľnej forme (varené).

Tuky – maslo a rastlinné jednodruhové oleje (vhodné do hotových pokrmov).

Cukor – pokrmy príliš nesladiť cukrom (nadbytok cukru podporuje kvasenie v črevách, hnačky).

Med – podľa individuálnej znášanlivosti

Múky – všetky, okrem celozrnných. Krupica, ryža, cestoviny, ovsené vločky – dobre uvarené do mäkka. Pečivo – staršie biele rožky, žemle, piškóty, vianočka, starší biely chlieb.

Zelenina – varená, poprípade lisovaná mrkva, špenát, tekvica, cuketa, patizón, paradajková šťava a pretlak, petržlen a zeler v polievke, surový, jemne nakrájaný hlávkový šalát.

Ovocie – surové – banány, olúpané strúhané jablko.

b) tepelne upravené – dusené alebo kompótové jablká, kompótové lúpané broskyne a marhule.

c) pyré a ovocie uvarené do mäkka, rozmixované, zahustené kukuričnou alebo zemiakovou škrobovou múčkou a povarené, pyré – kompótové ovocie rozmixované so šťavou).

Múčniky – nie príliš sladké a tučné cestá, vhodné sú cesta piškótové, tvarohové, odpaľované, krupicové, 

Krémy – pudingové alebo tvarohové.

Prílohy – všetko do mäkka uvarené, zemiaky, zemiaková kaša, diétna knedľa, halušky, halušky, ryža, cestoviny.

Korenie – vhodné na dochutenie je soľ, vývar z rasce, zelenej vňate (petržlenová vňať, pažítka, kôpor, bazalka), citrónová a pomarančová kôra i šťava, vanilkový cukor.

Nevhodné pokrmy pri ožarovaní brucha:

Nevhodné sú potraviny s vysokým obsahom hrubej (nerozpustnej) vlákniny: – celozrnné pečivo (grahamové, sypané semienkami, vločkami a pod.),

– nelúpané obilniny (nelúpaná ryža, nelúpaná pohánka a pod.),

– ovocie, ktoré má zrniečka (maliny, černice, čučoriedky, jahody a pod.), – ovocie, ktoré má tvrdé šupky (hrušky, slivky a pod.)

– nadúvajúca a ťažko stráviteľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, cesnak, cibuľa, paprika, uhorka, kukurica a pod.),

– strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer),

– orechy, huby, semienka (ľanové, tekvicové a pod.) mak, silné korenia 

V prípade zhoršenia ťažkostí aj pri dodržiavaní vyššie uvedených diétnych opatrení je vhodné sprísniť (zúžiť) výber potravín. ( napr. aj vylúčiť voľný tuk (na mazanie pečiva) a voľný cukor – nesladiť a pod.)

Dôležité – O všetkých problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, informujte svojho ošetrujúceho lekára!

Diétne odporúčania pri ožarovaní hlavy a krku

Jedným z častých akútnych nežiaducich účinkov liečby ožarovaním v oblasti hlavy a krku je obmedzenie až znemožnenie príjmu potravy ústami. To nastáva už počas ožarovania vplyvom opuchu a zápalov slizníc a v dôsledku postupne narastajúcej suchosti v ústach, nerozoznávaním jednotlivých chuťou stravy, problémom s hryzením aj prehĺtaním. Vznikajúce problémy a nechutenstvo môžu viesť k výraznému úbytku hmotnosti. Ak existuje riziko, že nebudete môcť jesť (prijímať stravu ústami) počas ožarovania, lekár vám odporučí zavedenie PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia). Touto výživovou sondou je možná aplikácia špeciálnej (enterálnej) tekutej výživy cez brušnú stenu do žalúdka, čo je významné opatrenia brániace nechcenému úbytku hmotnosti. Na začiatku liečby budete prijímať stravu podľa svojich možností. Ak to váš zdravotný stav vyžaduje a nežiaduce účinky liečby bránia príjmu bežnej stravy v normálnej konzistencii, je nutné stravu mletím, strúhaním, mixovaním upraviť do kašovitej až tekutej formy. Kaše, polievky, omáčky, pyré sa vám budú lepšie prehĺtať a nebudú dráždiť sliznicu ústnej dutiny. S narastajúcimi problémami sa bude postupne množstvo stravy prijímanej ústami znižovať a budete aplikovať viac tekuté (enterálnej) výživy do „PEGu“

Cieľom nášho diétneho odporúčania je zachovať dobrý výživový (nutričný) stav, ktorý je dôležitý pre úspešné zvládnutie liečby. Jedzte pravidelne, zaraďujte desiaty. Vhodné je jesť častejšie menšie porcie jedál, najlepšie v 2–3hodinových intervaloch. Pri výbere potravín uprednostňujte tie s vyššou energetickou hodnotou (plnotučné, bez umelých sladidiel a pod.). Pite dostatočné množstvo vhodných tekutín (neperlivej vody, bylinné a ovocné čaje). Zásadne vynechajte pitie tvrdého alkoholu a fajčenia. Výživnú hodnotu pripravených pokrmov môžete zvýšiť pridaním smotany, masla a pod. Príliš horúce pokrmy vám môžu spôsobiť bolesť v ústach, rovnako tak aj pikantné a kyslé potraviny.

Príprava pokrmov – pokrmy spracovávajte varením, dusením aj pečením. Pečenie aj vo vodnom kúpeli. Nevhodné je vyprážanie, grilovanie a používanie dráždivých korenie (korenie, chilli a pod.).

Výber vhodných potravín

Mäso a výrobky z mäsa – hovädzie, bravčové, hydinové – morka, kura, ďalej králik, ryby (filé, treska, kapor), pečeň, (kvalitné paštéty,  kvalitná morčacia šunka)  

Mlieko a mliečne výrobky – plnotučné mlieko, smotana, tučné tvarohy, tvarohové syry, mäkké syry, smotanové jogurty, kefíry, pudingy.

Vajcia – používajte pri príprave pokrmov, môžete pridávať varené, strúhané do polievok, omáčok a pod. Konzumácia surových a nedostatočne tepelne upravených vajec (napr. na „hniličku“) sa kvôli možnej nákaze zásadne neodporúča.

Strukoviny – hrach, šošovica, sója, fazuľa (je nutné dobre povariť).

Tuky – maslo, rastlinné oleje, rastlinné tuky na mazanie

Cukor, medy, džemy, čokoláda, kakao,  pudingy a krémy – zvyšujú energetickú hodnotu stravy.

Pečivo – biely toastový chlieb, chlieb bez kôrky, piškóty (možné namáčať do čaju) , vianočky, múčniky z piškótového, liateho, lístkového, lineckého cesta a pod.

Ovocie – banány, ovocie bez tvrdej šupky (marhule, broskyne, jahody), jemne strúhané jablká, ďalšie druhy ovocie tepelne upravené a rozmixované – kompóty, pyré.

Zelenina – surová jemne strúhaná napr. mrkva, dusená – všetky druhy (pozor na tvrdé šupky a zrniečka), napr. špenát, tekvica, paradajky, kel, kapusta…

Prílohy – zemiaková kaša, žemľová knedľa.

! cestoviny a ryžu konzumujte obozretne, pri problémoch s prehĺtaním hrozí riziko vdýchnutia.

Korenie – vhodné na dochutenie je soľ, vývar z rasce, zelené vňate (petržlenová vňať, pažítka, kôpor, bazalka), citrónová a pomarančová kôra aj šťava, vanilkový cukor.

Na pitie tekutín môžete používať slamku.

Pri ťažkostiach s prehĺtaním kašovitú stravu vhodné sú napr. zemiakové, obilninové kaše napr. krupicová kaša, cestoviny, polievky, omáčky, pudingy, mäsové nákypy, mäsové pudingy, mäsové guľky z mletého mäsa s napr. paradajkovou omáčkou a zemiakovou kašou, mäsové šťavy, detské výživy, jogurty, acidko, krémy, šľahačka, smotana, mlieko, tvaroh, vajíčko na mäkko, tvarohové syry  syry Lučina, Cottage a pod…

Opýtajte sa vášho lekára na výživu na popíjanie Nutridrinky vo forme nápoja výživy na popíjanie, alebo výživy vo forme krému – slúži na uľahčenie prehĺtania (instantné zahusťovadlo- uľahčuje prehĺtanie)  a slúži proti nežiaducemu chudnutiu, prípravky je možné zakúpiť v lekárni, alebo skonzultovať s lekárom možnosť predpísania vám ho na recept.

Mukozitída tráviaceho traktu

V niektorých prípadoch môže byť protinádorová liečba komplikovaná aj závažnejším toxickým poškodením slizníc zažívacieho traktu, mukozitídou. Mukozitída zažívacieho traktu je toxické postihnutie slizníc tráviaceho traktu a sa môže prejavovať ako ložiskové afty v ústnej dutine alebo ako bolestivé prehĺtanie ťažkosti, bolesti v žalúdku a nevoľnosť alebo aj hnačky. Mukozitída vzniká po silnej chemoterapii alebo pri ožarovaní oblasti hlavy a krku, pažeráka alebo brucha, častejšie u oslabených pacientov s úbytkom telesnej hmotnosti. Dôsledkom ťažkej mukozitídy tráv. traktu je výrazné zhoršenie kvality života, vedie k zníženému príjmu stravy a pri jeho pretrvávaní aj k zhoršeniu nutričného stavu. Stupne závažnosti sú 4 – prvý stupeň je ,keď sú mierne symptómy, zachovaný plný príjem stravy, druhý stupeň je, keď je pacient schopný kašovitej stravy, tretí stupeň pacient je neschopný príjmu stravy, zachovaný je príjem tekutín, a štvrtý stupeň je keď je pacient neschopný príjmu stravy ani tekutín.  Už vzniknutá mukozitída je liečebne veľmi ťažko ovplyvniteľná a môže pretrvávať aj niekoľko týždňov, kým sa spontánne zahojí. Na prechodnú dobu môže vyžadovať podávanie umelej výživy buď do čreva alebo dokonca do žily. Nie je možné predvídať vznik a závažnosť mukozitídy a vzhľadom k závažným dôsledkom  na príjem stravy  je nutné usilovať sa o to, aby pacienti zahajovali chemoterapiu a rádioterapiu v čo najlepšom nutričnom stave a pri rozvoji mukozitídy  im bola včas podaná nutričná podpora. 

O všetkých problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, v prvom rade informujte svojho ošetrujúceho lekára

Odporúčania výživy pre onko pacientov s potlačenou imunitou, pokles bielych krviniek

Pri liečbe onkologického ochorenia sa využívajú liečebné postupy, ktoré môžu mať za následok (nežiaduci účinok) potlačenie. imunity Toto zníženie funkcie imunitného systému je prejavom poklesu množstva bielych krviniek (leukopénia) alebo neutrofilov (neutropénia). /Biele krvinky (leukocyty) pomáhajú telu bojovať proti infekcii./ Toto zníženie býva spôsobené spravidla podaním chemoterapie. prípadne ožarovaním alebo biologickou liečbou. Pri liečbe chemoterapiou sa zvyčajne prejaví pokles bielych krviniek za 6-10 dní po podaní. Neutropéniu spôsobuje aj vysokodávkovaná chemoterapia ako prípravný režim pred transplantáciou kostnej drene a kmeňových buniek.  Ak by tento stav u vás nastal, nemusíte ho nijako pociťovať. Množstvo bielych krviniek je pravidelne hodnotené vašim ošetrujúcim lekárom. Ak vám lekár oznámi, že máte malé množstvo bielych krviniek (neutropénia alebo leukopénia), je vhodné, aby ste dodržiavali určité diétne aj režimové opatrenia Tieto opatrenia trvajú počas poklesu. krviniek, po ich úprave je možné sa opäť vrátiť k bežnému režimu, ale rozhoduje o tom lekár, neváhajte to s ním skonzultovať. Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematol. oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš aktuálny zdravotný stav.

Odporúčania: 

1. Nepohybujte sa v mieste výskytu väčšieho množstva ľudí (kino, divadlo, nákupné centrá, MHD,…).

2. Zabráňte kontaktu s chorými ľuďmi s infekčnými chorobami vo vašom okolí (nádcha, kašeľ, teplota, horúčka, hnačka a pod…prejavy chrípky či virózy).

3. Dbajte na dôkladné umývanie rúk (po návrate domov, po použití WC, pred jedlom, … ).

Všeobecné stravovacie opatrenia:

1. Vyhýbajte sa konzumácii surového mäsa a vajec.

2. Konzumujte vždy čerstvo uvarené jedlo. Skladovanie a nedostatočné ohriatie pokrmu podporuje rast patogénnych (škodlivých) mikroorganizmov.

3. Vyvarujte sa konzumácie dlho otvorených a skladovaných balení kompótov, kečupu, rôznych druhov studených omáčok a pod.

4. Nestravujte sa vo verejných stravovacích prevádzkach, rýchlych občerstveniach a pod.

5. Pri príprave jedál dbajte na oddelené spracovanie surových a varených surovín, napr. nekrájajte zeleninu surovú a varenú rovnakým, neumytých nožom.

6. Pri použití korenia do jedla je nutné ho riadne povariť.

7. Nikdy nekonzumujte potraviny už napadnuté plesňou, napr. u jablka nestačí vyrezať napadnuté miesto, pleseň je už pravdepodobne rozšírená vo väčšej časti jablka, v tekutine sa šíri pleseň ešte rýchlejšie.

8. Dôkladne kontrolujte, či potraviny, ktoré si kupujete, majú neporušený obal a či nie sú plesnivé alebo inak kontaminované.

9. Kupujte si syry balené v ochrannej atmosfére, vyhýbajte sa nákupu údenín a syrov pri pultovom predaji z dôvodu rizika kontaminácia potraviny.

10. Nepite vodu priamo z fľaše, ale nalejte si ju do pohára. Zamedzíte zanesenie nečistoty do fľaše.

Diétne opatrenia:

Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematol. oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš aktuálny zdravotný stav.

Pri chudnutí takýchto pacientov, ktoré býva silné a časté je veľmi dôležité, aby mali nutričnú podporu a  užívali výživu na popíjanie proti chudnutiu Nutridrinky (-sipping), ktorú im môže predpísať lekár 

Rizikové potraviny, ktoré je zo stravy z jedálnička odporúčané vylúčiť:

– surové mlieko, ktoré nebolo tepelne ošetrené,

– mliečne výrobky so živou kultúrou: jogurt, kyslé mlieka, kyslá smotana, plesňové zrejúce syry (Niva, Camembert, Hermelín, Tvarôžky a pod.),

– surové mäso (tatársky biftek, sushi, ustrice, zavináč),

– grilované mäso,

– údeniny vyrábané sušením surového mäsa as plesňou na povrchu ,

– údené ryby – makrela, – domáce údené mäso a údeniny,

– kvasená zelenina – kyslá kapusta, uhorky – Kombucha a kefír vyrobený pomocou Tibetskej huby,

– surová zelenina, ktorú nemožno riadne umyť: všetky druhy šalátov (ľadový, hlávkový, rímsky), cesnak, cibuľa, zeler stopkový, jarná cibuľka, pór, surové bylinky, ktoré nemožno riadne umyť: bazalka, saturejka, ligurček, estragón, tymián),

– surové ovocie, ktoré nemožno riadne umyť: maliny, černice, – jahody, čerešne, ríbezle, egreše, slivky, hrozno

– sušené ovocie, orechy (vlašské, kešu, mandle, pistácie), semená (tekvicové, chia, sezamové, ľanové),

– med (možnosť kontaminácie),

– nevhodne napr. v igelitovom sáčiku skladované pečivo (riziko vzniku plesní),

– tepelne neupravené cereálie napr. ovsené vločky,

– lahôdkárske výrobky: krémové zákusky, chlebíčky, majonézové šaláty, plnené bagety, aspiky, nátierky a pod.,

– pivo nepasterizované, nefiltrované so živými kvasinkami, pivo čapované,

– víno čapované, burčiak,

–  probiotiká (obsahujúce živé baktérie) aj probiotické jogurty, acidko, kefír a pod.

 

Vhodné potraviny:

– tepelne opracované mlieko (UHT alebo pasterizácia),

– mliečne výrobky: tvarohové syry (Lučina, Gervais, … ), tvrdé syry (Eidam, Ementál, Gouda, … ), Mozzarella, Cottage, tavené syry, mliečne a smotanové dezerty (Monte, Termix, Pribináčik, … ),

– tepelne opracované mäso (varené, dusené, pečené, vyprážané, …),

– balené údeniny: šunka s vysokým percentom mäsa 

– rybie konzervy (tuniak vo vlastnej šťave, sardinky v oleji, … ) vajcia varené (natvrdo),

– zelenina dobre umytá, olúpaná, prípadne tepelne opracovaná (mrkva, zeler, petržlen, paprika, tekvica, cuketa, patizón, paradajka, … ),

sterilizovaná (cibuľka, hrášok,… )

– ovocie dobre umyté, olúpané, prípadne tepelne opracované (jablko, banán, marhuľa, broskyňa, nektárinka, pomaranč, mandarínka, …

sterilizované (slivky, čerešne,), marmelády a džemy,

– čerstvé pečivo,

– prílohy: cestoviny, ryža, knedle, zemiaky,

– tepelne opracované strukoviny (sója, šošovica, cícer, hrach),

cukrovinky: sušienky, suché keksíky, čokoláda,

– obilninové kaše dostatočne dlho povarené (pohánková, vločková, pšeno-vá, ryžová),

– cukor, soľ, ocot,

– tuky: maslo, oleje, 

– káva a čaj od kvalitných výrobcov, vhodne skladovaný

! Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematol. oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš zdrav. stav

Leukopénia alebo neutropénia môže (ale nemusí) vzniknúť ako nežiaduci dôsledok chemoterapie, zriedkavejšie aj po rádioterapii (zasahujúcej väčší objem tela alebo u starších pacientov) či cielenej biologickej liečbe. Neutropéniu spôsobuje aj vysokodávkovaná chemoterapia ako prípravný režim pred transplantáciou kostnej drene a kmeňových buniek. Chemoterapia môže dočasne utlmovať krvotvorbu. V dôsledku toho krvinky postupne klesajú. Ako prvé obvykle klesajú biele krvinky (medzi 8 až 12 dňom po podaní chemoterapie môžu dosiahnuť najnižšie hladiny v krvi), pokles krvných doštičiek a červených krviniek nastáva o niečo neskôr. Následne sa krvný obraz zvykne upraviť ešte pred podaním ďalšieho cyklu liečby. Váš krvný obraz skontrolujú vždy pred plánovaným podaním chemoterapie.  Pokles krviniek vedia lekári nielen kontrolovať, ale aj veľmi účinne riešiť (injekcie na podporu rastu krviniek, transfúzia krvi a pod.).  Je dôležité, aby prejavy akejkoľvek infekcie, ďalej zimnica a predovšetkým horúčka pacienta na chemoterapii boli včas nahlásené lekárovi. Lekár vás môže upozorniť, aby ste stav horúčky (telesná teplota 38 ºC a viac) /zimnice/infekcie hlásili okamžite po objavení (aj uprostred noci) zdravotníckemu zariadeniu. Ak teplota stúpne nad 38 ºC, musíte okamžite kontaktovať zdravotnícke zariadenie (aj uprostred noci).  Je dôležité, aby lekári zistili počet bielych krviniek v krvi, a – v prípade potreby – začali s neodkladnou liečbou antibiotikami. Postupujte vždy presne podľa pokynov lekára. 

Zaveďte opatrenia na prevenciu pred vznikom infekcie:

  • Vyhýbajte sa miestam s väčším počtom ľudí (divadlá, kiná, nákupné centrá, MHD…) a ľuďom s akútnou infekciou (kašeľ, nádcha, kýchanie, hnačka  a pod.)
  • Predchádzajte poraneniam (žiletkou, ihlou, nožom, odrením, poškriabaním) a aj drobné ranky okamžite dezinfikujte. 
  • Dbajte na hygienu rúk (po príchode domov, po toalete, pred jedlom) a hygienu úst (zuby si čistite po každom jedle, jemnou kefkou, kloktajte ústnymi vodami).
  • Dbajte na hygienu potravín, ich čerstvosť, dostatočný ohrev a tepelnú úpravu. Opatrní buďte s konzumáciou nepasterizovaných a zrejúcich potravín (plesnivé syry, burčiak a pod. vôbec nekonzumujte). 

Ak infekcia prepukne, to si vyžaduje odborný zásah lekára! Liečba infekcie u pacienta so zníženou hodnotou bielych krviniek sa zásadne líši od liečby pacienta s podobnou infekciou a s normálnymi hodnotami bielych krviniek. Zväčša si vyžaduje vnútrožilové podanie antibiotík a pod.

Ak vám bol zistený pokles bielych krviniek  dbajte aj:

  • na  zvýšenú hygienu potravín: umývajte a šúpte ovocie i zeleninu; 
  • spôsob skladovania potravín: pozor na dlho otvorené tatárske omáčky, kečupy, džúsy, dresingy; nekonzumujte ich a  pozor aj na sušené potraviny ako ovsené vločky, oriešky;
  • doba spotreby a čerstvosť potravín: pozor na lahôdky ako zákusky, zmrzlina, chlebíčky, majonézové šaláty, nátierky;
  • pozor na pleseň z ovocia, zeleniny, syrov – nestačí ju vykrojiť!
  • dostatočný ohrev a tepelné spracovanie – úplne vylúčte: tatársky biftek, steak, sushi, zavináče, ustrice, nedostatočne tepelne upravené vajcia a pod.
  • vylúčte nepasterizované potraviny (nepasterizované mliečne výrobky, napríklad mäkké zrejúce syry typu hermelín, camembert, niva, Olomoucké syrečky, výrobky so živou kultúrou ako jogurty, zakysanky), pivo a burčiak, kyslá kapusta, kvasené uhorky a pod.
  • Uprednostňujte chudé mäso a ryby – riadne tepelne upravené. Pri nákupe mäsa dávajte pozor na čerstvosť. 

  • Konzumujte čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré sa dajú šúpať.

  • Vyhýbajte sa kvasenej zelenine.

  •  Vyhýbajte sa plesňovým syrom a nepasterizovanej bryndzi.
  • PROBIOTIKÁ sú zakázané! 
  • Niektoré lieky vyžadujú vyradenie špecifických potravín. Napr. grapefruit pri užívaní lieku Sandimmun a citrusové ovocie pri liečbe Biseptolom.

  • Úplne vyraďte vyprážané jedlá.

    Konzumáciu jogurtov prekonzultujte s lekárom!

    ZHRNUTIE NEVHODNÝCH JEDÁL:
  • surové, nedostatočne prepečené alebo grilované mäso, sushi, údené ryby…
  • nedostatočne alebo vôbec tepelne neupravené vajcia a výrobky z nich 
  • Vyvarujte sa surovým vajciam aj potravinám, ktoré môžu obsahovať nedokonale spracované
    vajcia (šaláty, domáca majonéza…). Vyhýbajte sa aj krémovým zákuskom – krémy môžu obsahovať
    nedostatočne tepelne upravené vajcia.
  • nepasterizované mlieko, mliečne výrobky z nepasterizovaného mlieka, plesnivé syry. Vyhýbajte sa plesňovým syrom a nepasterizovanej bryndzi. Jogurty obohatené probiotickými kultúrami sa považujú za nevhodné a rizikové!
  •  PROBIOTIKÁ sú zakázané! Pre pacientov so zníženou imunitou predstavujú potenciálny zdroj infekcie.
  • listová zelenina a nešúpané ovocie, kvasená zelenina (kyslá kapusta, uhorky kvasáky)
  • surové klíčky
  • orechy, ktoré neprešli dôkladnou tepelnou úpravou
  • sušené ovocie, semienka, sypané műsli, ktoré neprešli tepelnou úpravou
  • sypané čaje, kakao, mak, ktoré neprešli dôkladnou tepelnou úpravou
  • nepasterizovaný med
  • údeniny (výnimku môže tvoriť iba  kvalitná balená šunka)
  • rafinované, priemyselne spracované tuky…

Stupeň požadovaných diétnych obmedzení sa môže líšiť v závislosti od vášho zdravotného stavu a typu podanej liečby, zásady bezpečného stravovania  preto vždy prekonzultujte so svojím lekárom a /alebo aj s transplantačným koordinátorom onkohematologického oddelenia, ktorí najlepšie poznajú váš aktuálny zdravotný stav.

Zásady nízkomikrobiálnej stravy

Nízkomikrobiálna strava je určená pre pacientov s onkologickým ochorením počas a po chemoterapii a rádioterapii a pacientov po TKB – transplantácii krvotvorných buniek. Pacienti so zníženou imunitou majú vysoké riziko vzniku infekcie. Vyvážená a na živiny bohatá strava je v tomto období dôležitou súčasťou starostlivosti o pacienta a pomáha pri regenerácii organizmu. Je potrebné si uvedomiť, že potrava môže byť kontaminovaná rôznymi mikroorganizmami – baktériami (napr. E. coli, Salmonela enteritidis, Listeria monocytogenes, Campylobacter…) alebo ich toxínmi (napr. stafylokokový enterotoxín a i.), vírusmi (norovírusy…), plesňami (Aspergillus spp), kvasinkami (Sacharomyces a i.) či parazitmi (napr. Toxoplasma gondii a i). Nachádzajú sa nielen v samotných surovinách, prípadne jedle samotnom, ale môžu byť do potravy prenesené počas prípravy. Mnohé potraviny obsahujú malé množstvo mikroorganizmov (baktérií, plesní), ktoré sú zvyčajne neškodné pre zdravých ľudí, ale pre pacientov so zníženou imunitou môžu byť veľmi nebezpečné.  

Odporúčame dodržiavať tieto opatrenia i pred nástupom na Transplantačnú jednotku kostnej drene:

Strava pacientov by mala byť vyvážená, ľahko stráviteľná, s dostatkom živín a stavebných látok potrebných na obnovu a posilnenie organizmu po liečbe. Pacienti po transplantácii majú často počas liečby zmenené vnímanie chutí. Jedlá, ktoré im predtým chutili, už nevyhľadávajú. Zameriavajú sa na intenzívne chute často nezdravých potravín (párky, klobásy, salámy atď). Pri dodržiavaní určitých odporúčaní je čerstvá domáca varená strava vhodnou diétou pre pacienta – ako napr. čerstvý vývar, zeleninová polievka, pečené alebo dusené mäso. U pacientov je po liečbe časté nechutenstvo a odmietanie potravy. Stravu iba ponúkajte, nenúťte, nútenie do jedla nie je správne a často má práve opačný efekt. Odporúčame vám príbuzným buďte podporní, motivační, k strave ich povzbudzujte. Spoločné stolovanie rodiny pomáha nielen v rozvoji apetítu, ale je časom na znovuvytváranie spoločných rodinných väzieb po dlhodobom odlúčení v nemocničnom prostredí a umožňuje tvorbu správnych stravovacích návykov. Postupne, ako sa celkový stav pacienta zlepšuje, zlepšuje sa i jeho chuť do jedla. Tráviaci trakt by sa mal zaťažovať postupne, na začiatku ľahko stráviteľnou stravou. Potraviny, ktoré môžu nafukovať (napr. strukoviny), pridávame až neskôr a postupne po malých dávkach podľa tolerancie pacienta a jeho stavu. Nevyhnutný je dostatočný pitný režim.

Dĺžka diétneho režimu je individuálna. Prispôsobuje sa klinickému stavu pacienta, jeho laboratórnym výsledkom a liečbe. V niektorých prípadoch sú potrebné i ďalšie obmedzenia podľa odporúčaní vášho ošetrujúceho lekára – napr. pri hnačkách, pri črevnej forme choroby štepu proti hostiteľovi, pri liečbe niektorými liekmi  a iných. Po autológnej transplantácii je potrebné dodržiavať diétne opatrenia približne 100 dní. Po alogénnej transplantácii je dĺžka trvania obmedzení pri nekomplikovanom priebehu približne 180 dní. Trvá vždy počas imunosupresívnej liečby (t. j. užívania liekov). O dĺžke trvania diétnych obmedzení vždy rozhoduje váš lekár.

Poznatky v oblasti nízkomikrobiálnej stravy sa u neutropenických pacientov vyvíjajú. Pochybnosti o vhodnosti potravín konzultujte so svojím lekárom, on najlepšie pozná váš zdrav stav.

Obmedzenia pre pacientov s ťažkou neutropéniou konzultujte vždy so svojím lekárom a postupujte vždy podľa jeho pokynov.

 Pre viac info k nízkomikrobiálnej strave kliknete na našej stránke na tomto linku túto podstránku venovanú celú nízkomikrobiálnej strave:https://www.lpr.sk/vyziva-onkologickeho-pacienta/vyziva-po-transplantacii-krvotvornych-buniek-a-pri-imunosupresii-nizkomikrobialna-strava/

Pripájame aj LINKY na dve brožúrky – výživovú a transplantačnú brožúrku: 

http://www.ebmt.sk/vyzivova-brozura/

http://www.ebmt.sk/transplantacna-brozurka/

Odporúčame skonzultovať a poradiť sa s vaším lekárom – to je vždy to najdôležitejšie.