Vpustite do svojej „kuchyne“ cudzieho človeka

Stáva sa vám niekedy, že svojimi kulinárskymi schopnosťami prekvapíte aj samých seba a máte chuť sa o vaše dielo podeliť aj s inými ľuďmi? Radi by ste nahliadli do zákulisia fungovania reštaurácie? Alebo si jednoducho chcete vychutnať domáce, kvalitné či originálne jedlo?

Práve tieto podnety viedli k vytvoreniu medzinárodného dňa reštaurácie, tzv. Restaurant Day. Tento deň je na celom svete známy ako deň, kedy si rôzne aktivistické skupiny, neziskové organizácie, firmy, ba dokonca jednotlivci otvoria na jeden deň, či zopár hodín, vlastnú „reštauráciu“. Na mieste a podobe reštaurácie nezáleží, no platí jedno pravidlo – čím autentickejšie, tým lepšie.

Jedlo je, pochopiteľne, prioritou. No výnimočnosť týchto jednodňových reštaurácii spočíva práve v ich neobyčajnosti, a preto neodmysliteľnou súčasťou každej reštaurácie býva originálny doplnok, ktorý vytvára akúsi nadhodnotu, ktorú bežné reštaurácie neponúkajú. Či už je to charitatívny účel reštaurácie, sprievodný program, alebo čokoľvek lákavé pre ľudí v našom susedstve. Pravdepodobne najväčšou hodnotou je, že to ľudia robia s chuťou a pre druhých bez toho, aby od reštaurácie očakávali zárobok na svoje živobytie. Prípadné dobrovoľné príspevky za jedlo slúžia výlučne na podporu charitatívnych projektov organizátora.  Samozrejmosťou je príjemná atmosféra a ani o zaujímavé recepty nie je núdza.

Do tohto „festivalu jedla“ sa zapojili desiatky neziskových organizácii. Tie, ktoré sa venujú ľuďom v núdzi, deťom s hendikepom, boju proti korupcii či skrášľovanie verejných priestorov,… Naše priestory sme neváhali otvoriť  ani my – dievčatá z Ligy proti rakovine. Ak by ste niekedy premýšľali nad tým, že jeden deň necháte neznámych ľudí nazrieť do svojej „kuchyne“, pripravte sa na niekoľko alternatív a aj tak budete musieť vo veľkej miere improvizovať._DSC_4377

Po prvé, nemáte predstavu, koľko ľudí môžete očakávať. Takže ani my sme netušili, či  jedla bude príliš málo alebo naopak, nadmerný prebytok. Po druhé, počasie dá zabrať aj expertom pripraveným na všetko, preto predpovede počasia hrajú nemalú rolu. Nakoniec si aj tak treba pripraviť suchú aj mokrú alternatívu. Po tretie, ak sa rozhodnete pre sprievodný program, myslite na všetky generácie. Práve kombinácia detského kútiku, bedmintonu, kurzu nordic walkingu a k tomu výroba papierových ozdôb u nás vytvorila spleť spokojných tvári v každom veku.

Nezabudnime na to najdôležitejšie – kuchyňa. V poslednom čase sú mimoriadne v popredí bio potraviny, exotické oleje či špeciálne diétne kombinácie. My, aj keď sme fanúšikmi zdravej stravy, v prvom rade sa riadime (a rovnako aj radíme všetkým návštevníkom našich centier pomoci), že telu treba dopriať, čo si žiada. Ak nie je spokojné telo, duša tiež nepookreje. Preto sme na sobotňajšie poobedie zvolili klasickú grilovačku (pri ktorej nechýbala ani grilovaná zeleninkaJ) kombinovanú s originálnymi dezertmi. Cviklovo-čokoládová torta či banánové tofu guľky mizli spolu s ich receptami podľa našich očakávaní – rýchlo.

Ak ste  Restaurant Day 2015 premeškali, nezúfajte a poznačte si do kalendára 21. máj 2016. Práve tento deň pripadol na ďalšie vydanie Restaurant Day. Tak už teraz začnite premýšľať, ako tento deň strávite. Či už ako hostiteľ alebo hosť. Hlavne nech sa naplní hlavný cieľ tohto podujatia – predstaviť sa, zabaviť sa, občerstviť sa a potešiť ľudí okolo nás.

DSC_4353

My ďakujeme všetkým, s ktorým sme mohli stráviť nádherný deň plný pozitívnej energie, dobrej nálady a chutného jedla. Tešíme sa na aj na Vás 16. augusta 🙂


Najnovšie aktuality

  • Marec – mesiac povedomia o rakovine hrubého čreva a konečníka

    Marec je Európskym mesiacom osvety o kolorektálnom karcinóme – rakovine hrubého čreva a konečníka, ktorá patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenia v Európe aj na Slovensku. Liga proti rakovine preto upozorňuje na dôležitosť prevencie, včasného záchytu a liečby tohto ochorenia. Kolorektálny karcinóm: alarmujúce čísla Každoročne je v Európe diagnostikovaných približne 540 000 prípadov rakoviny hrubého čreva […]

    Čítať ďalej
  • Liga proti rakovine a ZSSK spoločne pre zdravie

    Liga proti rakovine v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) pripravili akciu „Zdravie vo vlaku s Ligou proti rakovine“ zameranú na prevenciu. Už v piatok, 28. februára, sa počas cesty vlakom na trati Bratislava – Košice a späť môžete dozvedieť viac o dôležitosti prevencie onkologických ochorení, naučiť sa samovyšetrovať prsníky a semenníky a zistiť, aký […]

    Čítať ďalej
  • 4.2.-Svetový deň proti rakovine

    Za každou diagnózou sa skrýva jedinečný príbeh Štvrtého februára (4.2.) si pripomíname Svetový deň proti rakovine. Medzinárodná únia boja proti rakovine (UICC) pri tejto príležitosti spustila novú globálnu kampaň s názvom „Spojení jedinečnosťou” (“United by Unique”), ku ktorej sa pripája každoročne aj Liga proti rakovine. Kampaň vyzýva na zmenu v onkologickej starostlivosti, v ktorej kladie […]

    Čítať ďalej
  • Mesiac povedomia o rakovine krčka maternice

    Karcinóm krčka maternice je rakovina, ktorá sa tvorí v tkanivách krčka maternice. Zvyčajne ide o pomaly rastúcu rakovinu, ktorá nemusí mať príznaky, môže však byť zistená prostredníctvom rôznych foriem prevencie. A práve o nich informuje pravidelne – počas celého roka – i Liga proti rakovine, intenzívne v mesiaci január, ktorý je venovaný povedomiu o tomto nádorovom ochorení. Výskyt na Slovensku […]

    Čítať ďalej
  • Vyzývame k pohybu: v 2025 vymeňte výťah za schody

    Liga proti rakovine pripomína pohyb ako dôležitú prevenciu: V novom roku vymeňte výťah za schody Pravidelný pohyb je jednou z najdôležitejších foriem prevencie vzniku ochorení, onkologických nevynímajúc. Liga proti rakovine v rámci osvety prichádza s odporúčaním, ako sa viac hýbať – prostredníctvom motivačných nálepiek určených na výťahy ľudí vyzýva, aby začali chodiť po schodoch. Zlepšia si […]

    Čítať ďalej
  • Všetky diely našich podcastov

    V spolupráci s Aktuality.sk sme ešte na jeseň pripravili šesť epizód onkologického podcastu Intímne o rakovine.  S moderátorkou Verou Wisterovou sme v nich rozoberali dôležité témy, ktoré môžu byť pre verejnosť ešte stále tabu. Hovorili sme o tom, čo sa odohráva v hlave pacienta trpiaceho rakovinou, aké sú najčastejšie reakcie ľudí, keď im lekár oznámi […]

    Čítať ďalej