Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • 4.2.-Svetový deň proti rakovine

    Za každou diagnózou sa skrýva jedinečný príbeh Štvrtého februára (4.2.) si pripomíname Svetový deň proti rakovine. Medzinárodná únia boja proti rakovine (UICC) pri tejto príležitosti spustila novú globálnu kampaň s názvom „Spojení jedinečnosťou” (“United by Unique”), ku ktorej sa pripája každoročne aj Liga proti rakovine. Kampaň vyzýva na zmenu v onkologickej starostlivosti, v ktorej kladie […]

    Čítať ďalej
  • Mesiac povedomia o rakovine krčka maternice

    Karcinóm krčka maternice je rakovina, ktorá sa tvorí v tkanivách krčka maternice. Zvyčajne ide o pomaly rastúcu rakovinu, ktorá nemusí mať príznaky, môže však byť zistená prostredníctvom rôznych foriem prevencie. A práve o nich informuje pravidelne – počas celého roka – i Liga proti rakovine, intenzívne v mesiaci január, ktorý je venovaný povedomiu o tomto nádorovom ochorení. Výskyt na Slovensku […]

    Čítať ďalej
  • Vyzývame k pohybu: v 2025 vymeňte výťah za schody

    Liga proti rakovine pripomína pohyb ako dôležitú prevenciu: V novom roku vymeňte výťah za schody Pravidelný pohyb je jednou z najdôležitejších foriem prevencie vzniku ochorení, onkologických nevynímajúc. Liga proti rakovine v rámci osvety prichádza s odporúčaním, ako sa viac hýbať – prostredníctvom motivačných nálepiek určených na výťahy ľudí vyzýva, aby začali chodiť po schodoch. Zlepšia si […]

    Čítať ďalej
  • Všetky diely našich podcastov

    V spolupráci s Aktuality.sk sme ešte na jeseň pripravili šesť epizód onkologického podcastu Intímne o rakovine.  S moderátorkou Verou Wisterovou sme v nich rozoberali dôležité témy, ktoré môžu byť pre verejnosť ešte stále tabu. Hovorili sme o tom, čo sa odohráva v hlave pacienta trpiaceho rakovinou, aké sú najčastejšie reakcie ľudí, keď im lekár oznámi […]

    Čítať ďalej
  • Zdravý nový rok 2025

    Milí priatelia, želáme vám pevné zdravie, či uzdravenie. Pri tom fyzickom, myslite aj na to duševné. Aj 35. rok sme tu pre vás s našimi bezplatnými službami a aktivitami,   váš tím Ligy proti rakovine.

    Čítať ďalej
  • Realizovali sme pravidelné vzdelávanie našich onkopsychológov

    Počas dvoch dní sme preberali konkrétne otázky a problémy vyvstávajúce z praxe pomoci onkologickým pacientom a ich príbuzným. Vzájomne sme sa inšpirovali novými poznatkami a technikami k zefektívneniu našej práce. Program viedli naše onkopsychologičky Katarína Klincová a Lucia Budáčová, ktorá odborne vzdelávala v téme sprevádzania v smútení. Hosťom vzdelávacej akcie bola MUDr. Lucia Dzurillová, ktorá […]

    Čítať ďalej