hrubé črevo, konečník
ako sa stravovať po operácii konečníka, (dg: Ca 20
Všeobecná zásada je prijímať stravu v menších dávkach, ak je potrené až v 8., nenáhliť sa pri jedení, stravu dôkladne požuť. Strava má byť pestrá s dostatkom zeleniny, zrelého ovocia , celozrnný chlieb - nie však čerstvý, celozrnné ľahko strávitelné potraviny, mliečne výrobky, syry. Mäso 2 x týždenne, morskú rybu, prijímať dostatok tekutín medzi jednotlivými jedlami. Vyradiť potraviny, ktoré pacient neznáša, alebo ich nemôže konzumovať pre pridruženú chorobu napr. cukrovka. Vynechať by mal príliš mastné, sladké potraviny, vyprážané jedlá,údené, presolené, korenené potraviny, nafukujúcu zeleninu/ fazuľa, hrach, šošovica, surová kapusta, cibuľa, uhorkový šalát , čerstvú papriku, kyslé ovocie, čerstvý hrubozrnný chlieb, vajcia uvarené natvrdo,veľké množstvo orechov, musli, alkoholické nápoje nadmerná prítomnosť kysličníka uhličitého , kyslé ovocné šťavy, silnú kávu. Ďalšie rady, nepostiť sa , pretože črevá sa zvýšene nafúknu, zelenina a jedlá z hrubo mletého obilia uľahčujú odchod stolice, jogurt znižuje nafukovanie/ mlieko nafukuje/. Je potrebné všetko doladiť s ošetrujúcim lekárom, pretože vyššie uvedené rady sú len všeobecné, prípadne s dietnou setrou. Pomôcť Vám môže i brožúrka, ktorú vydala Liga proti rakovine - Ako sa správne stravovať, Rakovina hrubého čreva a konečníka, mali by byť dostupné v onkologických čakárniach, prípadne v recepciach LPR v Bratislave, Martine, Košiciach (príp. objednať si ich môžete na tel. 02/52921735).