Anémia a hormonálna onkoliečba
Dobrý deňMôže onkoliečba prostaty inj. Leuprorelin Sandoz 5 mg.(každý tretí mesiac už vyše roka)vyvolať anémiu s ktorou mám problémy? Hodnoty PSA mám dlhodobo veľmi dobré.Klesli z PSA 18 na 1,15, 1,1 a 1,2...Môj krvný obraz je: Leukocyty VBC-2,12,Erytrocyty RBC-2,46, Hemoglobín HGB - 104 a Trombocyty PLT - 104.Údajne vitamín B 12 vzhľadom na onkologické ochorenie je kontraindikáciou, preto mi ho zatiaľ neaplikovali. Záver bol, že anémia je dôsledok deficitu B12 onkologickou terapiou event. kombinovaná genéza. Mám sa liečiť plnohodnotnou stravou a Pyridoxinom 3x1. Je toto postačujúce, lebo sa cítim stále horšie?Mám už 80 rokov a v poslednej dobee som prekonal trombózu (60 ks inj.Fraxiparin, viac ako rok Warfarin a teraz Vessel).Vopred srdečne ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, poraďte sa prosím i s Vaším ošetrujúcim lekárom, lebo on najlepšie pozná Váš zdravotný stav a vie Vám odpovedať, poradiť a pomôcť. Dôverujte mu, povedzte mu aj to, že sa zle/horšie cítite. Chemoterapia je často spojená s anémiou a inými symptómami, takže to môže súvisieť...Rádioterapia spôsobuje rôzne subjektívne pocity a objektívne zmeny. Nutričné a metabolické problémy spojené s malígnym procesom - príznaky môžu byť anémia, (patogenéza krvácanie, poruchy kostnej drene...), chudnutie, kachexia (patogenéza vplyv hormónov a cytokínov, pri paraneoplastickom syndróme tiež patogenéza hormóny, alebo pri poruchách minerálov Ca, CU, P, elektolytov, vody patogenéza - hormonálne zmeny, vracanie, fistuly... malígne nádory spôsobujú morfologické, funkčné poškodenie nielen orgánu, v ktorom nádor vznikol, ale aj iných orgánov tela s následnými rôznymi nutričnými a metabolickými poruchami...vývin malígneho procesu aj jeho liečba sú vždy spojené s katabolickou metabolickou situáciou, ktorej príčina je často komplexná. (dominovať pri tom môžu aj dysfunkcie iných orgánov...)Čo by som vám odporúčala je dodržiavať zásady optimálnej liečebnej výživy pri nádorových ochoreniach: rozdeliť príjem jedál na 5-7 jedál v priebehu dňa, pričom strava má byť nedráždivá, nenafukujúca, pestrá, plnohodnotná, energeticky vyvážená, zvyčajne s nižším príjmom tukov, bez ich náročnej tepelnej úpravy. Vhodné je varenie, varenie nad parou vo vode, dusenie... obmedziť červené mäso, jesť viac hydiny, rýb, jesť obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie, používať olivový olej, je veľmi dôležité udržanie adekvátneho príjmu stravy a tekutín - udržať dobrú výživu a pitný režim - optimálne množstvo je: 1,5 - 2,5 litra. Potrebujete tiež doplniť železo, ktoré obsahuje červené mäso, sušené ovocie, mandle, brokolica,kyselinu listovú obsahuje brokolica, špargľa, špenát, pečeň, vnútornosti, žĺtok, sója, bôb, uhorky, chrena ďalšie druhy listovej zeleniny.vitamín B6 ( pyridoxín) - jeho zdroje: pečeň, droždie, žĺtok, obilné otruby a líčky, šalátvit. B 12 - pečeň, obličky, mäso, mlieko, syr, vajcia,Odporúčam Vám tiež poradiť sa s Vaším ošetrujúcim lekárom, povedzte mu, ako sa cítite, určite Vám pomôže a dá najvhodnejšie rady. Je veľmi dôležité dôverovať svojím ošetrujúcim lekárom. Prajem Vám všetko najlepšie, dôležitý je aj dostatok spánku, odpočinku, duševná pohoda, pohyb na čerstvom vzduchu..