2% Pomáhame spolu

Zmenou daňovej asignácie môže neziskový sektor prísť až o desiatky miliónov eur ročne a tisíce pracovných miest

Pomoci sa nemusia dočkať desaťtisíce seniorov a chorých, či ľudia v núdzi

V dôsledku vládou avizovanej zmeny v systéme daňovej asignácie v prospech rodičovského dôchodku môže prísť neziskový sektor o 90 až 100 mil. eur ročne. To sa nevyhnutne prejaví aj v pomoci pre občanov, keďže tretí sektor často supluje štát cez rozmanité služby. Pomoci sa po zmene nemusia dočkať desaťtisíce seniorov, chorých, ľudia v núdzi, ale ani družiny, voľnočasové a športové kluby či napríklad dobrovoľní hasiči.

Celková hodnota asignovanej dane dosiahla od zavedenia systému v roku 2002 až 1 mld. eur. 2% pritom mnohým dokážu zmeniť  život. „Kamilka je 10 ročné dievčatko, s úžasnou fantáziou, všetko čo prežije si rada zapisuje. Kvôli svalovému ochoreniu nechodí a potrebuje veľa pomoci od svojich rodičov. Z 2% sme jej mohli zapožičať sprchovaciu stoličku, zdvihák a parádny elektrický vozík, aby sa mohla sama pohybovať“, približuje príbeh pomoci z 2% Andrea Madunová z Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR.

Organizácia Vagus môže vďaka 2% poskytovať ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe aspoň základné potreby: od podania teplého čaju ľuďom bez domova v teréne, po poskytnutie dočasného bezpečného bývania pre ľudí, ktorým hrozí bezdomovectvo. Liga proti rakovine počas viac ako dvoch dekád príjmu asignácie niekoľkokrát znásobila hodnotu tohto zdroja v podobe poskytovaných služieb, podpory a pomoci. „Denne vnímame užitočnosť našej práce, vieme, že sme  častokrát posledná nádej na pomoc tam, kde ju štát v potrebnom rozsahu nedokáže poskytovať. Strata tohto príjmu eliminuje mnoho užitočných projektov, ktoré dlhodobo nebudú nahradené,“ hovorí Eva Kováčová z Ligy proti rakovine. Takýchto príbehov sú pritom po celom Slovensku tisíce. 

S cieľom zachrániť 2% v súčasnej podobe sa neziskové organizácie spojili a vytvorili iniciatívu 2% – Pomáhame spolu. Iniciatíva zastrešuje aj petíciu za záchranu 2%, ktorú iniciovalo 13 neziskových organizácií. Tú už podpísalo viac než 28 tisíc ľudí, pričom petícia ešte nekončí.

Vláda síce avizovala, že hoci chce zmeniť systém 2%, zároveň plánuje zriadiť štátnu agentúru pre pomoc neziskovému sektoru, ktorá bude udeľovať granty. Podľa Komory mimovládnych neziskových organizácií (MNO) to však neodvráti škody, ktoré napácha zmena v systéme daňovej asignácie. „Dotačné schémy nie sú len centralizované a v priamom protiklade  ku kvalitám asignačného mechanizmu, ale vytvárajú priestor pre štátne orgány „kádrovať“ neziskové organizácie a rozhodovať na základe netransparentných kritérií o tom, ktorá má alebo nemá dostať podporu. Z podpory neziskových organizácií by sa takto mohol stať ďalší politický nástroj kontroly,“ zdôrazňuje Marcel Zajac z Komory MNO. Upozorňuje, že budovanie finančnej závislosti a zvyšovanie kontroly  tretieho sektora zo strany štátu je rizikom pre podporu hodnôt autonómie a nezávislosti MNO. „Diskriminácia mimovládnych neziskových organizácií na základe predmetu ich činnosti či subjektívneho rozhodnutia o ich “ušľachtilosti” je v každej demokratickej spoločnosti absolútne neprijateľná,“ dodáva. Navyše, dotácie existujú aj v súčasnosti, ale neriešia problém chýbajúcich financií, lebo vzhľadom na ich administratívnu náročnosť sú tie často nedostupné pre tisíce dobrovoľníckych organizácií, ktoré gro svojich malých príjmov získavajú z príspevkov členov, zbierok či daňovej asignácie.

Neziskový sektor zamestnáva na Slovensku okolo 40-tisíc ľudí, pričom zmena v systéme asignácie môže tieto pracovné miesta ohroziť. „To si okrem výraznej potreby navýšenia samotných dotácií vyžiada ďalšie financie na strane štátneho rozpočtu cez dávky v nezamestnanosti. O peniaze kvôli plánovanej zmene prídu aj samotní dôchodcovia, nakoľko financovanie rodičovského dôchodku z 2% tak, ako to avizuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny, znamená výrazne nižšiu čiastku rodičovského dôchodku ako je to v súčasnosti,“ upozorňuje Zuzana Thullnerová z iniciatívy 2% – Pomáhame spolu.  

Neziskový sektor prostredníctvom iniciatívy 2% – Pomáhame spolu vyzýva vládu a zákonodarný zbor SR, aby odmietli zmeny, ktoré by znamenali narušenie fungujúceho systému daňovej asignácie a umožnili neziskovým organizáciám naďalej pomáhať.

Príbehy pomoci 2%

  1. Liga proti rakovine SR

Celé Slovensko

www.lpr.sk

Občianske združenie Liga proti rakovine pomáha aj vďaka 2% onkologickým pacientom, ich rodinám a blízkym. Prevádzkuje onkoporadňu a sieť onkopsychológov. Onkologických pacientov a ich rodiny podporuje aj finančne prostredníctvom jednorazového príspevku, krátkodobého ubytovania, či relaxačnými pobytmi. Veľkú pozornosť venuje informovanosti širokej skupiny obyvateľov s cieľom prevencie onkologických ochorení. Všetky problémy riešiť nevieme, no snažíme sa zo všetkých síl a každý deň je osobnou výzvou každej z nás (dievčat z Ligy), aby sme svoju prácu robili svedomito, dôkladne a ľudsky, aby sme boli vždy tam, kde je naša práca potrebná.“

 

  1. OZ Vagus

Bratislava

www.vagus.sk

OZ Vagus poskytuje aj vďaka 2% širokú paletu sociálnych služieb pre ľudí žijúcich v extrémnej chudobe. Od podania teplého čaju ľuďom bez domova v teréne, po poskytnutie dočasného bezpečného bývania pre ľudí, ktorým hrozí bezdomovectvo.

 

  1. Kultúrne centrá Stanica a Nová synagóga Žilina

Žilina

www.stanica.sk

www.novasynagoga.sk

Aj vďaka 2% sa podarilo zrekonštruovať vzácnu národnú kultúrnu pamiatku Nová synagóga v Žiline a popritom prevádzkovať kultúrne centrum Stanica. Za 20 rokov, odkedy nám pomáhajú darcovia 2%, sme zorganizovali 5000 kultúrnych a komunitných podujatí, medzi ktorými majú najväčšie zastúpenie aktivity pre deti.

  1. Centrum dobrovoľníctva, n.o.

Banská Bytstrica

www.centrumdobrovolnictva.sk

Vďaka 2% môžeme hradiť nevyhnutné výdavky spojené s medzigeneračnými dobrovoľníckymi programami ako je Čítankovo, Hlavičky či Klop-klop kde zapájame seniorov a seniorky do zmysluplnej činnosti pre komunitu, prepájame generácie a zlepšujeme tak ich kvalitu života. Z 2% hradíme aj darčeky v krajskom oceňovaní dobrovoľníkov a dobrovoľníčok Srdce na dlani.

  1. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR

Bratislava

www.omdvsr.sk

Kamilka je 10ročné dievčatko, s úžasnou fantáziou, všetko čo prežije si rada zapisuje. Kvôli svalovému ochoreniu nechodí. Potrebuje veľa pomoci od svojich rodičov. V lete bola v tábore pre deti na vozíku, kde deťom pomáhajú dobrovoľníci. Z požičovne sme jej zapožičali sprchovaciu stoličku, zdvihák a parádny elektrický vozík, aby sa mohla sama pohybovať. Použili sme na to peniaze z 2%.

  1. AMAVET

Celé Slovensko

www.amavet.sk

Peniaze z 2%, ktoré získame putujú priamo do klubov/krúžkov učiteľom, ktorí pravidelne pracujú s mládežou, aby za tieto peniaze mohli kúpiť materiál do klubov, keďže pracujú s technikou alebo na vedátorských projektoch. Ak prídeme o príjem z 2%, zasiahne to v konečnom dôsledku deti.

  1. Kandelaber

Bardejov

www.Kandelaber.sk

Kandelaber je občianske združenie pôsobiace od roku 2014 v Bardejove. Aj vďaka 2% ponúka mládeži možností zmysluplného trávenia času prostredníctvom podujatí kultúrno-vzdelávacieho, inšpiratívneho a komunitného charakteru.

  1. Karpatská nadácia

Košice

www.karpatskanadacia.sk

Vďaka 2 % sme podporili aj občianske Združenie príbuzných a priateľov Radosť, ktoré pomáha seniorom a ľuďom s duševnými poruchami. Zapájajú ich do spoločenského života, pripravujú pre nich kultúrne i športové aktivity, prepájajú ich so zdravými ľuďmi, vďaka čomu sa im vracia chuť do života.

  1. Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť

Bratislava

www.governance.sk

Aj vďaka 2 % z daní vieme prevádzkovať portál Odkaz pre starostu, ktorý zjednodušuje komunikáciu medzi obyvateľmi a samosprávami a v konečnom dôsledku vedie k zlepšovaniu verejných priestranstiev. Rovnako prevádzkujeme Demagóg.sk, ktorý pomáha v boji proti nepravdám a dezinformáciám vo verejnom priestore. Organizujeme aj podujatie Úradnícky čin roka, v rámci ktorého oceňujeme invenčných úradníkov.

  1. Únia materských centier

Celé Slovensko

www.materskecentra.sk

Z 2% pomáhame začínajúcim aktívnym skupinám žien vytvárať svoje materské/rodinné centrá. Taktiež vzdelávame vedúce pracovníčky materských/rodinných centier, aby vedeli viesť organizácie a organizovať svoje aktivity.

  1. Psi na život

Bratislava

www.psinazivot.sk

Prostredníctvom 2% vytvárame zohrané dvojice, ktorým sa spolu lepšie kráča životom. Záleží nám na tom, aby aj ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím žili nezávislý a samostatný život. Vychovávame a cvičíme vodiace psy pre nevidiacich. Pripravujeme psy na dôležitú kariéru: vstúpia do života človeka so zrakovým postihnutím a stanú sa jeho priateľom a pomocníkom.

  1. Návrat

Celé Slovensko

www.navrat.sk

Každý rok pomáhame vďaka 2% viac ako 700 rodinám vytvárať bezpečné vzťahové prostredie pre ich deti. Adoptívnym a pestúnskym rodinám pomáhame lepšie rozumieť potrebám prijatých detí, ktoré zažili ranú traumu. Rodinám v náročných situáciách, v ktorých hrozí vyňatie ich detí, pomáhame stavať na ich silných stránkach, rozvíjať rodičovské zručnosti a riešiť svoju situáciu, aby ich deti nestratili domov. Ponúkame im odborné psychologické a sociálne poradenstvo, organizujeme kluby a pobyty pre rodiny.

  1. Centrum komunitného organizovania

Banská Bystrica

www.cko.sk

CKO už takmer 25 rokov investuje aj prostredníctvom 2% do vzťahov, ľudskej dôstojnosti, či pocitu, že na každom záleží. Robíme to tým, že pracujeme s komunitami naprieč spektrom pestrosti a inakosti tak, aby bol ich hlas silný a vypočutý. 25 ročný príbeh CKO je teda príbehom množstva ľudí, ktorým záleží na budúcnosti tejto krajiny, ktorí to nevzdávajú, ktorí sa zaujímajú a organizujú – za demokraciu, slobodu, rešpekt.

  1. MyMamy, o.z.

Prešov

www.mymamy.sk

2% predstavujú významnú časť celoročného rozpočtu organizácie MyMamy. Vďaka tejto sume sme tento rok (2023) mohli zorganizovať podujatia pre deti klientok, ktoré zažili násilie v partnerskom vzťahu. Bol to napríklad letný tábor pre deti, s ktorými pracujeme, či komunitné akcie pre obyvateľov, obyvateľky s deťmi, z okolia kde sídlime.

 

 

 


Najnovšie aktuality

  • Rakovina hlavy a krku je na Slovensku na vzostupe

    Rakovina hlavy a krku zahŕňa rôzne typy nádorov, ktoré sa môžu vyvinúť v oblastiach hlavy a krku. Pozostáva zo skupiny nádorov: pier, ústnej dutiny a jazyka, hltana, hrtana, nosovej dutiny, vedľajších prínosových dutín. Samostatne sa vyčleňujú nádory nosohltana a slinných žliaz. Výskyt na Slovensku je trikrát vyšší ako v štátoch severnej Európy. Častejší je výskyt u mužov (až […]

    Čítať ďalej
  • Bezplatné vyzdvihnutie liekov v lekárni a ich dovoz domov

    VEDELI STE, ŽE Medicamentum o. z. VÁM BEZPLATNE ZABEZPEČÍ VYZDVIHNUTIE LIEKOV V LEKÁRNI A ICH DOVOZ AŽ DOMOV?   NIELEN PRE ONKOLOGICKÝCH PACIENTOV   Užívateľom poskytuje viaceré výhody: Pripomenutie aj opakovaných e-receptov Zabezpečenie nedostupných liekov zo zahraničia Zaistenie aj voľnopredajných liekov alebo zdravotných pomôcok Každý recept vybavuje a kontroluje farmaceut Služba je zdarma, rovnako ako […]

    Čítať ďalej
  • Novinka v Centre pomoci v Bratislave

    PRIHLÁSTE SA NA BEZPLATNÚ SKUPINOVÚ TANEČNO-POHYBOVÚ TERAPIU PRE ONKOLOGICKÝCH PACIENTOV   Tešíme sa na vás!

    Čítať ďalej
  • Hľadáme PSYCHOLÓGA do Bratislavy

    Do projektu Sieť onkopsychológov hľadáme psychológa na poskytovanie psychologickej pomoci onkologickým pacientom v rámci spolupráce s Klinikou onkohematológie – Oddelenie onkohematológie a Transplantačná jednotka, Národný onkologický ústav, Klenová 1, Bratislava. ℹ️Ponuka je určená pre psychológov so skúsenosťou s klinickou, event. poradenskou, či terapeutickou prácou, ktorí sú schopní pracovať samostatne. Výhodou je terapeutický výcvik (aj práve […]

    Čítať ďalej
  • Odstávka Onkoporadne

    Milí priatelia, radi by sme vás informovali, že do 4.8.2024 vrátane bude odstavená naša emailová a telefonická Onkoporadňa. Plne k dispozícii bude opäť od 5.8.2024. Ďakujeme za pochopenie, tím Ligy proti rakovine

    Čítať ďalej
  • Odštartovali sme kampaň na podporu darovania parochní

    Tento rok štartujeme už 8. ročník spoločnej kampane Pantene a Liga proti rakovine v rámci nášho projektu Vystrihaj sa Slovensko Ak si v termíne od 3.7 do 3.9 zakúpite akýkoľvek produkt Pantene v predajniach 101 Drogerie, 50 centov z každého zakúpeného produktu poputuje pre pre Ligu proti rakovine. Peniaze sa využijú na darovanie parochní pre […]

    Čítať ďalej