vyvážená stava
Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohladne stravy pre onkol.pacienta. Vlastne zostaviť jedálny lístok pre moju mamu. Može príjímať len tekutú stravu lebo má nepriepustné črevo a je dosť náročné jej pripravovať vyváženú a pestrú stravu. Poprosila by som nejakého výživového poradcu o zostavenie jedálneho lístku ak je to možné. Ďakujem
Dobrý deň, Vašej pani mamičke odporúčam tekutú diétu,zloženie tekutej diéty: 8000 KJ, 60 g bielkovín, 45 g tukov, 200 g sacharidov, 50 mg. vit. C. Charakteristika: táto diéta nie je energeticky a biologicky plnohodnotná. Preto, ak sa podáva dlhší čas treba prihliadať na zachovanie kalorickej a biologickej hodnoty.Technologická príprava: nie je zložitá, potraviny, ktoré sa pripravujú tepelne najprv uvaríme, alebo udusíme do mäkka a potom po pridaní tekutiny: mlieka, smotany, žĺtkov, ovocných štiav, alebo rozličných vývarov z kostí, mäsa, alebo zeleniny dôkladne rozšľaháme v šľahači. V tekutej forme môžeme pripraviť aj rozličné druhy mäsa. Často podávame omáčky, výživné polievky a krémy. Pritom je dôležitá chuť, pestrosť, vzhľad a farba pokrmu, čo niekedy môže ovplyvniť postoj pacienta k podávanému pokrmu.Vhodné potraviny: Polievky: podávame mliečne, krémové, bujóny, vývary z mäsa, mixovanú novú zeleninu, krupicové, ryžové, zemiakové. Zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho. Krémové polievky jemnou zátrepkou. Ako koreniny používame iba vývar z rasce a petržlenovej vňate. Do hotových jedál vkladáme maslo, alebo jednodruhový olej.Mäso: podávame iba vo forme mäsovej omáčky z hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, najprv ho uvaríme na mäkko varením, alebo dusením, potom ho rozmixujeme a zriedime mäsovým vývarom.Omáčky: podávame jemné a pretreté. Múku opražíme nasucho, zalejeme vývarom z kostí, mliekom, vodou. Môžeme ich zahusťovať zátrepkou. Do hotových omáčok môžeme pridať maslo, alebo jednodruhový olej.Prílohy: nepodávame! Kompóty: musia byť vždy rozmixované, vhodný je najmä jablkový, marhuľový, broskyňový, mandarínkový, pomarančový...Múčniky: bežne nepodávame. Miesto nich môžeme podať rozmanité krémy: žĺtkový, banánová, tvarohový, vanilkový, slabý kakaový, alebo kávový. Riedku krupicovú kašu a kašu z ovsených vločiek. Hodia sa aj rozličné pudingy, alebo ovocný kysel.Nápoje: čaj, čaj s mliekom, mlieko, biela káva, ovocné šťavy, riedené džúsy, minerálne vody – neokysličené.Nevhodné potraviny: nafukujúce ako kel, kapusta, karfiol, uhorky, strukoviny, hrušky, okysličené minerálky. Masť, slanina, mastné mäsá, údeniny, orechy, múčniky...Jedálny lístok: 1. DeňRaňajky: mlieko, bábovka – šľahané.Desiata: vanilkový krémObed: pol. Krupicová, paradajková omáčkaOlovrant: jogurtVečera: krupicová kaša2. deňRaňajky: čaj, vianočka, džem – šľahané.Desiata: banánové mliekoObed: pol. Bujónová, omáčka z hov. mäsa.Olovrant: kakaový pudingVečera: citrónová omáčka3. deňRaňajky: biela káva, piškótyDesiata: tvarohový krémObed: pol. krémová, bešamelová omáčkaOlovrant: džús, keks - šľahanéVečera: ovocná omáčkaKeby ste ešte potrebovali poradiť, veľmi rada pomôžem a poradím, bývam na Linke pomoci každý piatok od 9-13 hod. Prajem Vám i Vašej p. mamičke všetko najlepšie.